Schrijf u in op onze nieuwsflash
e-mailadres:


twitter

 

Nieuws

Cultuuragenda

Woordadvertenties

Vraag het onze experten

Wonen en werken in Spanje

Informatie

Artikelen

Het kookhoekje

E-books

Madrid
Spaanse topbankier pleegt zelfmoord
De voormalige directeur van de grote Spaanse spaarbank Caja Madrid, Miguel Blesa, is vandaag op een jachtgebied in de omgeving van Córdoba, waar hij vaak kwam jagen, dood gevonden. Hij heeft zich met een jachtgeweer van het leven heeft beroofd.
De 69-jarige Blesa werd in maart veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens fraude en belastingontduiking bij de oudste spaarbank van Spanje, de Caja Madrid waar hij van 1996 tot 2009 de leiding had. De bank ging uiteindelijk in 2011 op in de bankenfusie Bankia. Die bank moest later worden genationaliseerd en dat kostte de Spaanse overheid 18 miljard euro. Een en ander gebeurde toen José Maria Aznar (Partido Popular, Volkspartij) premier van Spanje was van 1996 tot 2004. Blesa was vrijgelaten in afwachting van de afwikkeling van het hoger beroep in de strafzaak.
Van de 65 bankiers die in de zaak rond Caja Madrid schuldig werden bevonden, kreeg Blesa de hoogste straf. Volgens de openbare aanklager zou hij met spookcreditcards ruim 400.000 euro hebben verdiend. In dezelfde zaak werd Blesa's opvolger bij Bankia, Rodrigo Rato, tevens ex-minister en voormalig topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf voor misbruik van creditcards van het bedrijf.
Blesa was ook nog verwikkeld in een rechtszaak over onrechtmatige bonussen uit zijn tijd bij Caja Madrid. In 2013 zat hij kort vast wegens onregelmatigheden rond de aankoop van aandelen in de City National Bank of Florida, maar daar werd hij later van vrijgesproken. Blesa's naam dook verder op in de Panama papers, met gelekte documenten over vermeende belastingontduiking.
Foto: De bankier Miguel Blesa.
20.07.2017
 


de week


centro dental


sphoekk

Guapa