Home Nieuws Wandelen vanuit Alcoleja

Wandelen vanuit Alcoleja

10 minuten (lectuur)
833

Regelmatig publiceert VIW Costa Blanca een wandeling. Vanaf nu publiceren we die ook in pdf, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om ze te downloaden en mee te nemen of te bewaren voor later.

De eerste wandelingen vertrekken in het pittoreske dorpje Alcoleja, langs de flank van de Aitana.

Deze wandelingen worden u aangeboden door VIW Costa Blanca in samenwerking met Spanje.boeken op Facebook.

Alcoleja, een klein dorp dat langs de noordwestelijke flank van de Sierra de Aitana ligt is het beginpunt van enkele tochten over deze bergketen.

Alcoleja was bewoond door morisken, tot die eind 1609 uit het land werden gewezen. Daarna werd het herbevolkt door families uit de Balearen en behoorde het nog tot Penàguila, tot het in 1574 onafhankelijke werd. Tot 1857 was de officiële benaming Alcolecha y Beniafer, maar het gehucht Beniafer raakte ontvolkt.

In het dorp zien we nog de ronde toren die behoorde tot het paleis van de markies van Malferit en de bron.

Tocht 1

De omgeving

Deze tocht is niet zo lang en betekent een eerste kennismaking met de streek langs de flanken van de Aitana (kaart 1). We beginnen in het centrum van het dorp, waar we de calle Sierra Lloret in lopen tot op het einde. Vanaf hier gaat het naar boven over een stenige weg langs landbouwvelden. Verder draaien we naar rechts en komen we in een dennenbos.

Vervolgens komen we op een oud veepad, bekend als Badía en daarna gaat het dalend naar een landweg die ons bij een splitsing brengt. Hier nemen we de linkerkant, dicht bij de bron Fonteta del Maquete.

Daar voorbij nemen we bij een kruising een weg naar rechts om zo in de barranc del Troxo te belanden met een kleine waterval. Daarna gaat het weer de hoogte in en draaien we naar links over een pad tussen struikgewas, dat ons bij een aquaduct brengt.

Verder komen we op de rijweg, maar die volgen we slechts enkele meter, want naar links nemen we de weg naar Font de Roc en een waterreservoir, bekend als El Bassó.

Dezelfde weg volgend komen we weer in het dorp, bij de wasplaats, de ‘llavador dels malats’ of de wasplaats van de zieken. Deze wasplaats betekende het einde van de waterloop en hier mochten de zieken en besmetten komen wassen, om te verhinderen dat ze het water zouden besmetten met een ziekte of virus.

Tocht 2

Langs de Font de l’Arbre

Als we deze tocht eind februari of begin maart maken, kunnen we genieten van de amandelbloesem, een extra attractie om deze wandeling nog aangenamer te maken. De wandeling is helemaal aangeduid met markeringen in groen en wit van een SL (sendero local), zodat we ons niet kunnen vergissen.

We verlaten het dorp langs het restaurant Masía de Riola, nu een casa rural en komen bij een splising en staan bij een vrij steile klim naar links, naar de Port de Tudons, de bergpas over de Sierra de Aitana. Vanaf hier is het een aangename wandeling naar de Font de l’Arbre, de bron van de boom.

Hier begint ook een steiler stuk, maar in het gezelschap van hoge dennen en over een breed pad. We passeren een oude kalkoven, sterk in ruïne en nauwelijks nog als zodanig herkenbaar.

Het bos wordt daarna dunner en links zien we enkele steile rotswanden. Hert blijft de hoogte in gaan, dus houden we het rustig. Als we bij een wit huisje komen kunnen we even op adem komen en genieten van het uitzicht.

We zien Alcoleja in de verte, diep onder ons en in de verte de Sierra de Mariola met zijn hoogste top, de Montcabrer.

Het blijft in zigzag stijgen tussen dennen, tot we boven ons nog een huis zien. Ter hoogte daarvan komen we op een veel breder pad, het pad dat van de bergpas van Tudons naar de Font de l’Arbre gaat. Hier lopen we naar links, met rechts van ons een rotswand. Vanaf nu gaat het zo goed als plat tot bij de bron met de picknikplaats. (foto arbre 2)

Hier is dus een ideale gelegenheid om te rusten en wat te eten en te drinken.

Daarna vervolgen we onze weg over de weg die naar Confrides loopt. Het gaat langs buitenhuizen en landbouwterrassen met kerselaars. Als de weg begint te dalen, nemen we links een pad, dat ons na enkele minuten op een andere weg brengt. We komen hier in een kleine vallei.

Bij een gesloten bocht verlaten we de weg en lopen rechtdoor over een breed pad, omringd door dennen. We passeren de ruïne van wat eens een grote hoeve was (foto ruïne) en lager bij de ruïne van een oude molen, bekend als El Molí. Daarna bereiken we een rijweg die we maar hoeven te volgen om weer in Alcoleja te komen.

Tocht 3

Alcoleja – Sierra Carrascal

Carrascal kaart Alleen geschikt voor mensen die zich goed kunnen oriënteren en fysiek sterk zijn, omdat de afdaling vrij steil is en over een moeilijke ondergrond gaat. We parkeren bij het dorp en volgen de groen-witte aanwijzingen over de Camí Vell de Aitana. Het gaat de hoogte in en we passeren de bron van Riola en de casa rural Riola de San Gabriel. Zo komen we bij een andere bron, de Font de Aixeta en we bereiken de weg die naar de Font de l’Arbre leidt. Maar die weg verlaten we even verder langs een andere naar links, langs landbouwterrassen. Vervolgens gaat het over een pad naar beneden tot op een weg die in een vallei eindigt.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Wandelen met VIW-Costa Blanca

Twintig dapperen togen naar de Vall de Gallinera voor de bloesemtocht van de kersenbloesem…