Schrijf u in op onze nieuwsbrief

e-mailadres:

Ik heb het Privacy beleid gelezen en ga hiermee akkoord.twitter
Dreigt de Belgische biercultuur verloren te gaan?
In mei hield de nationale vereniging van Vlaamse Objectieve Bierproevers in Aalst een rouwplechtigheid naar aanleiding van de sluiting van de speciaal-mouterij De Wolf-Cosyns door Interbrew. Met deze plechtigheid uiten vele fijnproevers hun waardering voor de artisanale Aalsterse moutsoorten die samen met de mouterij De Wolf-Cosyns verdwijnen.

Volgens de Vlaamse Objectieve Bierproevers gaat het flink bergaf met de rijke Belgische biercultuur. Door de sluiting van de mouterij De Wolf-Cosyns (1790-2002) zet Interbrew, 'The World's Largest Brewer', vele streekbrouwerijen een pad in de korf. Alle zes Belgische trappistenbrouwers waren klant bij De Wolf-Cosyns, net als de meeste brouwers van 'speciale' bieren. Voor hun productie waren ze afhankelijk van de Aalsterse mouterij. Met de sluiting van deze mouterij zorgt Interbrew voor de nodige moeilijkheden bij zijn concurrenten.
Impact mag niet overdreven worden
Hoofdredacteur Ben Vincken van het Bier Passie Magazine vindt echter dat de impact van deze sluiting op de biermarkt niet mag overdreven worden. Jan Debrabander van de Beroepsfederatie van de Belgische Brouwers deelt die mening. Volgens hem brengt de sluiting van de mouterij De Wolf-Cosyns de toekomst van de Belgische speciale bieren niet in gevaar.

Ben Vincken vindt trouwens dat het belang van de kleinschaligheid vaak wordt overdreven. Kleinschaligheid hangt volgens hem samen met de romantiek van het ambachtelijk bierbrouwen, maar het is geen voorwaarde van kwaliteit. Er zijn volgens Vincken zowel slechte artisanale bieren als uitstekende industriële bieren. 'Bier bestaat voor 90 procent uit water en voor 10 procent uit mout, gist, hop en kruiden. Het zijn die smaakmakers die de kwaliteit van een bier bepalen. De productieschaal speelt daarbij geen enkele rol,' aldus Vincken.
Vrees voor smaakvervlakking
Volgens de Antwerpse bierexpert Bert Vincken is de vrees voor smaakvervlakking grotendeels ongegrond. Er zijn op dit ogenblik nog een zestal andere artisanale mouterijen in België die perfect de activiteiten van De Wolf-Cosyns kunnen overnemen. Mout is trouwens niet de enige smaakmaker van de speciale bieren. Gist is zeker zo bepalend. Elke grote brouwerij cultiveert zijn eigen huisgist volgens een recept dat angstvallig geheim wordt gehouden.

De Beroepsfederatie van Belgische Brouwers meent ook dat de ongerustheid van de bierliefhebbers fel ovedreven is. Volgens de Federatie zijn er in België nog voldoende mouterijen die de gespecialiseerde mout die nodig is om bepaalde streekbieren te brouwen, kunnen produceren. Streekbieren en speciale bieren hebben trouwens een groot economisch belang. De Belgische trappistenbieren zijn internationaal bekend en bepalen mee de uitstekende reputatie van de Belgische biersector in het buitenland. Geen enkele Belgische brouwer is er bijgevolg bij gebaat dat die brok cultureel erfgoed in gevaar komt door een gebrek aan grondstoffen.
Schromelijke overdrijving
Jan Adriaenssens, hoofdverantwoordelijke productie van de trappistenbrouwerij van Westmalle is van oordeel dat de Objectieve Bierproevers schromelijk overdrijven als ze denken dat de trappistenbrouwerijen bedreigd worden door de sluiting van De Wolf-Cosyns. Alle Belgische trappistenbrouwerijen nemen nu hun mout grotendeels af van Dingemans in Stabroek, die ook speciale mouten produceert.
Kleine brouwerijen hebben het moeilijk
Johan Brandt is de eigenaar van de brouwerij De Regenboog, de kleinste brouwerij van Vlaanderen met een productie van 173 hectoliter per jaar. In brouwerij De Regenboog wordt bier gebrouwen op de meest zuivere en ambachtelijke wijze. De verschillende soorten Smisjes, de honingbieren en het Pandrijtje worden vooral in West-Vlaanderen gedronken. Ze zijn ook populair in de Verenigde Staten, want de Amerikanen nemen 20 procent van de productie af. Volgens Johan Brandt is de biersector niet gemakkelijk voor kleintjes als De Regenboog. Maar hij is er toch van overtuigd dat hij zijn plaatsje in de sector kan blijven behouden.
Streekbieren verdwijnen meestal snel
Het in 1999 met veel publiciteit aangekondigde Gencker Martinusbier wordt niet meer gebrouwen.Ook het in 1995 voorgestelde Bilzers Bruin lijkt binnenkort te gaan verdwijnen.

Het lokaal gebrouwen streekbier is meestal een bier met een kleine afsmaak van de grotere broers. Het wordt gewoonlijk gebrouwen met de bedoeling het karakter en de naambekendheid van een stad - in dit geval Genk - te versterken. Maar de echte concurrentie begint pas te spelen als het bier in de normale roulatie komt. Dan merkt men meestal dat de streekbieren moeten buigen voor de grotere merken.

Zowel het Bilzers Bruin als het Gencker Martinusbier werden gebrouwen door brouwerij Sint-Jozef uit Genk.
Mort Subite moet uitbreiden
Biergroep Alken-Maes investeert fors in zijn brouwerij Mort Subite. Dat moet omdat de verkoop van fruitbieren de afgelopen jaren met 60% gestegen is. Vooral het gamma X-treme met appel-, krieken- en frambozensmaak doet het goed. X-treme framboise en X-treme kriek werden in Londen door de Brewing Industry uitgeroepen tot de twee beste fruitbieren. Mort Subite produceert nu zo'n 15% gueuze, 40% kriek en al de rest zijn fruitbieren.
Streekproducten
Enkele bieren zijn erkend als streekproducten: Paasbier van Brouwerij Slaghmuylder, de Oude Gueuze De Cam en de Oude Gueuze 3 Fonteinen en de Oude Kriek 3 Fonteinen.

Paasbier is een ondergistend bier dat al in december wordt gebrouwen. Het blonde Oost-Vlaamse Paasbier is niet gefilterd en niet gepasteuriseerd en het kent nagisting op fles. In een aantal cafés in de streek rond Ninove is Paasbier ongefilterd van de tap verkrijgbaar. Meer dan 50 jaar geleden begon Brouwerij Slagmuylder dit bier te brouwen als een geschenk voor de werknemers.
Vlaamse Objectieve Bierproevers
De Vlaamse Objectieve Bierproevers is een vereniging die opgericht is uit bekommernis om de Belgische biercultuur. De leden ijveren ervoor dat de vervlakking en de monopolisering die aan de gang is uiteindelijk de kleinere brouwerijen niet de das zal omdoen, wat een verarming van de biercultuur zou betekenen. De zetel van de vereniging is gevestigd te Essen en tientallen Nederlanders zijn er lid van.

Geïnteresseerd in Belgische bieren? Surf naar www.belgische-bieren.be. Deze site werd in 2007 uitgeroepen tot de 'Site van het Jaar'.