stan lauryssens
Bloemen van liefde
© Stan Lauryssens

In de tuin bloeide een pracht aan tropische rozen met de zoete geur van likstokken. Er waren weelderige treurrozen in emmertjes en stokrozen in aarden potten met smakelijke namen als Erotica, Zwarte Schone, Goldfinger, Belle Amour, Rosa Bella, Ingrid Bergman en de geurige Love Story met haar overvloed aan koraalkleurige bloemen. Er was een klimroos bij met de naam Liefdesverdriet wat een heerlijke naam is voor de mooiste roos van allemaal.

Een tuinman besproeide de rozen en een wit konijn verschool zich tussen struiken en potten.

Mijn Spaanse vriendin zat in een rieten stoel in de vroege ochtendzon. Zij droeg een zwarte zonnebril en een strohoed met een brede rand.

... en was hoogzwanger.

�Koffie! Croissants!� riep zij en zij sperde haar neusvleugels wijd open.

De tuinman liet zijn tuinslang vallen en liep het huis binnen.

Enkele minuten later kwam hij terug met botercroissants, caf� con leche corto de caf�, stomend heet, en een plaatselijke krant op een dienblad.

Mijn vriendin knoopte een servet onder haar kin. Terwijl zij koffie dronk, bladerde zij in de krant.

De ochtend was warm en wollig, zoals steeds in deze tijd van het jaar.

Vlakbij speelde iemand een bekend nummer van Sidney Bechet op een jazzklarinet, Petite Fleur of iets gelijkaardigs.

De aandacht van mijn vriendin werd getrokken door een artikel dat was weggestopt in het cultuurkatern op pagina 15 en in zo�n kleine letter was gedrukt, dat zij er bijna overheen had gekeken.

Spanje doet bod op meesterwerk van Goya

Een museum in het noorden van Spanje heeft voor een onbekend bedrag een bod gedaan op een onbekend schilderij van Goya. Wat het schilderij precies voorstelt, is niet geweten. Het originele schilderij is een olieverf op doek van 75 bij 64 cm en zou in de tijd van de Spaanse Burgeroorlog uit Spanje zijn verdwenen. De verkoper is een Zwitserse zakenman die onbekend wenst te blijven.Er stak een zachte, warme wind op die de koraalrozen, purperen rozen en gele rozen deed rillen en rimpelen, rozen met lieflijke, sappige namen als Erotica, Zwarte Schone, Goldfinger, Belle Amour, Rosa Bella en de geurigste rozen van allemaal die Love Story heetten en Champagne Cocktail en Romeo en Altissimo, aantrekkelijke, charmante rozen met de kleur van rauw vlees, met de kleur van rijpe perziken, met de kleur van wilde zalm, rozen voor Valentijnsdag, de beste en mooiste rozen in heel de wereld, Chinese rozen, heesterrozen, treurrozen – en de zachtfluwelen bloemblaadjes in alle kleuren van de regenboog werden in perfecte slow motion meegevoerd op het ritme van de wind alsof mijn Spaanse vriendin besloten had om de komst van onze Spaanse zoon te vieren met rosas de amor of bloemen van liefde.


Lees ook: