Schrijf u in op onze nieuwsbrief

e-mailadres:

Ik heb het Privacy beleid gelezen en ga hiermee akkoord.

Vraag het aan onze experten:
Dr. An Croonenborghs, Vlaamse huisarts te Altea
dr. An Croonenborghs An Croonenborghs is sinds november 2011 werkzaam als huisarts in Clinica La Mar in Altea. Daarvoor was ze actief als huisarts in Clinica Perlamar in Calpe. An Croonenborghs is lid van het Colégio de Medicos van Alicante.
Ze studeerde aan de Katholieke Universiteit Leuven en behaalde in 2006 de mastertitel geneeskunde. In 2008 werd ze Master na Master in de huisartsengeneeskunde met haar thesis over diabetes.
Tijdens haar studies deed ze stages in verschillende Belgische ziekenhuizen en in het universitair ziekenhuis van Murcia. Haar huisartsenervaring deed ze op in een praktijk in de Antwerpse Kempen.

U behandelt zowel fysische als psychische klachten. Met welke psychische klachten wordt u zoal geconfronteerd in uw praktijk?

An Croonenborghs: Vooral met depressies. Die komen onder meer voor bij mensen die hier minder graag zijn, maar die toch om de een of andere reden in Spanje moeten blijven. Andere mensen worden depressief als gevolg van fysieke klachten. Of ze missen hun familie, hun kinderen, hun vrienden, hun kleinkinderen...

Zijn deze depressies te behandelen of adviseert u in dat geval om terug te keren naar België?

An Croonenborghs: Ik probeer de klachten altijd eerst hier te behandelen. Maar als het echt niet gaat, moet ik natuurlijk iets anders proberen.

En de mensen die om welke reden dan ook niet kunnen terugkeren naar België. Is daar een oplossing voor?

An Croonenborghs:Dat ligt natuurlijk veel moeilijker. Ik probeer met hun over hun problemen te praten en als het echt niet anders kan dan schakel ik over op medicatie. Samen met hen tracht ik altijd ergens een lichtpuntje te vinden. Vaak beginnen ze hun situatie na enige tijd toch vanuit een ander perspectief te bekijken en dan zijn we al een heel eind op de goede weg.

Krijgt u in uw praktijk vooral te maken met diabetes type 1 of met type 2?

An Croonenborghs: Vooral met type 2. Maar diabetes type 2 is tegenwoordig zeer goed te behandelen. Er zijn daar hele goede richtlijnen voor opgesteld in België en ik volg die ook hier. Deze patiënten kunnen, mits een aangepaste behandeling, een normaal leven leiden en ze hebben ook een normale levensverwachting.
Een regelmatig voet- en oogonderzoek is voor diabetespatiënten wel noodzakelijk. Als gevolg van diabetes 2 worden de bloedvaten aan de voeten en de ogen soms beschadigd. Sporten is ook goed voor diabetespatiënten, maar ze moeten een beetje opletten, want ze ontwikkelen gemakkelijk voetproblemen.

Bloeddrukcontrole is ook belangrijk voor wie een beetje ouder is...

An Croonenborghs: Het is belangrijk om je bloeddruk te kennen omdat je dan een referentiepunt hebt. Als je bijvoorbeeld weet wat je bloeddruk 3 maanden geleden was en je hebt een controle, dan kan de arts meteen vaststellen of er iets met je bloeddruk veranderd is.

Moet deze controle door een arts gebeuren? Bloeddrukmeters zijn tegenwoordig in elke apotheek te koop?

An Croonenborghs: De bloeddrukmeters die men in de apotheek koopt zijn goed om nu en dan eens de bloeddruk te meten als je bloeddrukproblemen hebt. Maar ze zijn soms slecht geijkt. Ik neem altijd de bloeddruk van een patiënt met mijn bloeddrukmeter en vergelijk dat met de resultaten van de bloeddrukmeter die ze thuis gebruiken. Als er een groot verschil is dan klopt er meestal iets niet met hun bloeddrukmeter.

Vanaf welke leeftijd is een regelmatige bloeddrukcontrole aan te bevelen?

An Croonenborghs: Dat ligt eraan. Als iemand bloeddrukproblemen heeft, dan is het aan te bevelen de bloeddruk om de maand te controleren. Als er geen problemen zijn, dan volstaat een controle om de zes maand.

En hoe vaak moet de cholesterol gemeten worden?

An Croonenborghs: Dat is ook afhankelijk van persoon tot persoon. Maar één controle per jaar is toch wel aan te raden.

Is het klimaat aan de Costa Blanca nu eigenlijk gezonder dan dat in Vlaanderen?

An Croonenborghs: Sommige van mijn patiënten met arthritis zeggen dat het hier beter met hen gaat. Dat geldt ook voor een aantal andere ziekten zoals reuma.

Wat is het meest bedreigend voor senioren: hevige hitte (boven de 30° C) of de koude zoals in het Noorden?

An Croonenborghs: Hitte is op zich niet ongezond als men maar voldoende drinkt, tijdens de warmste ogenblikken van de dag in de schaduw blijft en geen fysieke inspanningen doet. Maar senioren hebben doorgaans minder last van extreme koude dan van extreme hitte.

Kan men in Clinica La Mar ook specialisten consulteren?

An Croonenborghs: Nee. Als we iemand moeten doorsturen naar een specialist, dan werken we samen het Hospital de Levante in Benidorm.

Vele residenten maken uitsluitend gebruik van de artsen van de Seguridad Social. Vindt u dat een goede keuze of ligt het niveau van de Belgische en van de Nederlandse artsen toch hoger dan die van de Seguridad Social?

An Croonenborghs: Ik heb vaak de indruk dat de dokters van de Seguridad Social niet echt bij hun patiënten betrokken zijn. Daar komt bij dat alles nogal lang duurt. Als er b.v. een bloedanalyse noodzakelijk is dan heb ik direct een uitslag terwijl je daar bij de Seguridad Social een week of meer op moet wachten. Maar als een patiënt geneesmiddelen nodig heeft dan moet hij uiteraard een afspraak maken met een dokter in een gezondheidscentrum (Centro de Salud). De meeste van mijn patiënten gaan voor hun medicatie naar het gezondheidscentrum, maar voor de andere zaken komen ze bij mij.

Clinica La Mar
Calle La Mar 121 bajo (rechttegenover het treinstation van Altea)
03590 Altea

Telefoon/Fax 96 584 19 55
Noodgevallen: 666 771 669

E-mail: info@clinica-la-mar.com
Website: www.clinica-la-mar.com


Vraag het de dokter

Heeft u een vraag voor dokter An Croonenborghs, dan kunt u die via onderstaand formulier stellen.

Naam:


E-mailadres:


Vraag: