Home Cultuuragenda Benidorm Fest 2022

Benidorm Fest 2022

5 minuten (lectuur)
494

Benidorm Fest 2022 is de eerste ‘zetel’ voor de selectie van het lied dat Spanje zal vertegenwoordigen op het Songfestival Eurovisie 2022. Het festival vindt plaats in het sportpaviljoen L’Illa de Benidorm, met twee halve finales en een finale.

De organisatie berust bij RTVE, de directie van de Spaanse Radio en Televisie, en de veertien kanshebbers komen hier aan bod. De winnaar zal Spanje in 2022 kunnen vertegenwoordigen tijdens het Eurovisiesongfestival. De kandidaten treden op in groepen van zeven in twee halve finales, waarna de vier meest gestemde kandidaten doorgaan naar de finale. De namen van de kanshebbers en de titels van de liedjes zijn al bekend gemaakt maar pas op 23 december zijn de liedjes bij RTVE te horen. 

Met Benidorm Fest komt een internationaal festival terug naar Benidorm. In de jaren 1959 tot 2006 was Benidorm de hoofdstad van het ‘Festival Internacional de la Canción de Benidorm’ geïnspireerd op het succesvolle ‘Sanremo Music Festival’. Het festival was een jaarlijkse zangwedstrijd die elke zomer plaatsvond en diende om de Spaanse muziek en Benidorm in de belangstelling te plaatsen. In de beginjaren genoot het Benidorm festival veel bekendheid met optredens van artiesten als Julio Iglesias, Raphael, Bruno Lomas en het Dúo Dinámico. Met de gala’s, halve finales en finale om de Eurovisiesongfestival 2022 kandidaat te kiezen moet het succes van vervlogen tijden weer terugkeren naar Benidorm.

In totaal heeft de Eurovisiesongfestival organisatie van RTVE 886 inzendingen ontvangen, waaruit veertien werden gekozen voor de halve finales. De veertien kandidaten zijn Azúcar Moreno, Blanca Paloma, Chanel, Gonzalo Hermida, Javiera Mena, Luna Ki, Marta Sango, Rayden, Rigoberta Bandini, Sara Deop, Tanxugueiras, Unique, Varry Brava en Xeinn.

In de meeste gevallen gaat het om jonge artiesten met verschillende stijlen muziek, maar wat het meest opvalt is de kandidatuur van Azúcar Moreno. De twee zussen Encarna en Toñi Salazar doen 32 jaar nadat ze Spanje vertegenwoordigen tijdens het Eurovisiesongfestival in 1990 in Zagreb en met hun lied ‘Bandido’ als vijftiende eindigden, opnieuw mee als kanshebbers. 

Het Internationaal Songfestival van Benidorm vond voor het eerst plaats op 10, 11 en 12 juli 1959 en kende 39 edities. De winnaar kreeg de Gouden Zeemermin en 100.000 peseta’s. Voor de tweede en derde prijs waren er de zilveren en bronzen meermin.

Onder de winnaars van het festival vinden we onder andere Raphael en Julio Iglesias.

Voor Julio Iglesias betekende dit festival zijn debuut als zanger- Hij was afgestudeerd in de rechten en ex-voetballer van Real Madrid en begon hier een carrière die hem internationale bekendheid zou geven. Met “La vida sigue igual” won hij in 1968 het festival, waar Massiel, die Europa had veroverd met “La, La, la”, als gastvedette optrad.

Ook de carrière van Karina begon in Benidorm en hier zongen ook, maar toen nog in Benidorm Palace, Betty Missiego (1979), José Vélez (1978), Jaime Morey (1972), José Guardiola (1963), José María Bacchelli (1981), Mikel Herzog (1998) en het El Dúo Dinámico. Bron: Costa Blanca Nieuws

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Cultuuragenda
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Uitnodiging diner ter gelegenheid van het feest van de Vlaamse Gemeenschap op 11.07.2022

Wat? DinerWaar? Restaurant Plaza México – C/ J.S. Bach 19, Albir (zijstraat van …