Home Cultuuragenda El Castillo de la Mola te Novelda

El Castillo de la Mola te Novelda

3 minuten (lectuur)
1,039

Het kerkgebouw werd ontworpen door ingenieur José Sala Sala, een voormalige leerling van de Spaanse architect Antonio Gaudí. Het gebouw is gebouwd in de Catalaanse, Modernistische stijl met invloeden van Antoni Gaudí’s Sagrada Família in Barcelona (Spanje). De bouw werd vervolgens uitgevoerd door de bouwmeesters Ceferí Escolano en Antoni Amorós. De kerk is gelegen op een rotsplateau naast de ruïnes van het oude kasteel ‘La Mola’ van Novelda. De kerk heeft een potvorm, die een kruik symboliseert, opgebouwd uit bruinstenen muren met ongelijk ronde natuurstenen uit de omgeving. De ramen zijn afgezet met bruine bakstenen.

De bouw van de kerk begon in 1918 en werd in drie fasen uitgevoerd. In 1946 was de bouw voltooid. De bouw werd gefinancierd door vele grote donaties van Spaanse edelen, acteurs, zakenlieden en bedrijven. Zowel de lokale, als de landelijke overheid heeft niet mee betaald aan de bouw.

De hoofdgevel heeft twee zijtorens van 25 m. Van hoogte culminerend door een stenen kruis, dat ook op de koepel en op de bovenste bogen van de gevel staat. De decoratieve motieven binnen en buiten de kerk hebben antecedenten van de middeleeuwse, barokke en natuurlijke bouwstijl. Deze invloeden brachten de auteur ertoe kiezelstenen te combineren met de rivier de Vinalopó, polychrome tegels, roodachtige stenen, metselwerk, enz., die overal in het gebouw worden weerspiegeld.

Het interieur van het heiligdom bestaat uit een rechthoekig middenschip met twee aangrenzende zijruimten; aan de achterzijde bevindt zich de kamer van Santa María Magdalena, de patroonheilige van Novelda, en achter het altaar hangt een schilderij dat is toegeschreven aan Gastón Castelló. Sinds het einde van de twintigste eeuw is de oprichting van een geheel van marmer gebouwd lichaam, het werk van de kunstenaar Iván Larrea.

De kerk is de plek waar veel paren kiezen om te trouwen en hun kinderen te dopen. Het is een plaats met veel geschiedenis voor de bewoners van de streek, aangezien hier ook de selectie van druiven wordt gevierd die Maria Magdalena in de optocht op 22 Juli, de dag van de patroonheilige zal begeleiden.

Adres:
Partida Molinos, 151
03660 Novelda

Bron: Costakrant, met dank aan Bart en Nikki Peuskens

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Cultuuragenda
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Ainhoa Arteta in Altea

De beroemde operasopraan is te zien en te horen in het Palau van Altea op donderdag 12 aug…