Home Cultuuragenda Middeleeuwse ambachtsmarkt in Alcalá del Júcar met Pasen

Middeleeuwse ambachtsmarkt in Alcalá del Júcar met Pasen

5 minuten (lectuur)
382

Als u van plan bent om eens een kijkje te nemen in Alcalá del Júcar, één van de “pueblos más bonitos de España” (mooiste dorpen van Spanje), dan is Pasen een goede tijd om dat te doen.  Want dan wordt er, na twee jaar gedwongen pauze vanwege de Covid, voor de zevende keer een gezellige middeleeuwse ambachtsmarkt gehouden, die nog een extra attraktie toevoegt aan het op zich al lange rijtje: watervallen, een zandstrandje, bergen, een kasteel, grotten midden in het dorp, die van de ene kant van de berg tot de andere doorlopen, smalle kronkelstraatjes en volop gelegenheid om te eten, te drinken en te slapen, van heel eenvoudige gelegenheden tot 5 sterren resorts.

Aan de voet van de heuvel, naast de romeinse brug over de rivier de Júcar, worden zo’n 35 stalletjes opgezet met aardewerk, met houten speelgoed en leren tassen, met beschilderde T-shirts en ambachtelijk gemaakte schoenen en sandalen, met juwelen en sieraden in zilver, glas, hout, aardewerk, koper, leer, schelpen en macramé, met marionetten en soft toys, tot ambachtelijke zeep en cosmética en karikaturen toe!  

De markt wordt ook dit jaar weer georganizeerd door Amata, een kunstenaarsvereniging die haar markten aankondigt met de woorden “Artesanía de Autor®” om aan te geven dat de “auteur” van wat er te koop is, zélf aanwezig is. Amata kontroleert dat alleen ècht handwerk, gemaakt door de deelnemers zèlf, wordt aangeboden, en de markt vormt zo een tegenwicht tegen de vele markten waar van-alles-en-nog-wat wordt verkocht. De bezoeker kan hier originele dingen vinden tegen heel redelijke prijzen, omdat hij direkt van de maker koopt (of zelfs iets speciaal kan laten maken!).

De kramen staan onder de hoge bomen aan de voet van de heuvel waartegen Alcalá is gebouwd, bijna aan de oever van de rivier – een prachtig plekje om de dag door te brengen, iets te gebruiken op één van de vele terrasjes, door het dorp te kuieren, de grotten en het kasteel te bezoeken, of misschien zelfs te gaan paardrijden, kajakken, zwemmen of wandelen. Alcalá ligt op één van de vele “caminos de Santiago” (pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela). Vindt u dat wat àl te ver, dan kunt u kiezen uit diverse lokale wandelroutes die duidelijk zijn uitgezet. 

De markt opent op donderdag 14 april om 5 uur ’s middags.  Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn de openingstijden van 11 tot 2 en ’s middags van 5 tot 10 of later.  Alcalá del Júcar ligt in de provincie Albacete – misschien wat ver rijden, maar het loont de moeite!  Meer informatie over de markt (ook in het nederlands) via 639 979 678 en foto’s van de laatste markt die Amata hier hield, staan op http://www.amata.es/Alcala-2019.

Wilt u enkele dagen blijven en een hotel of pension boeken, dan kunt u het toeristenburo bellen: 967 473 090.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Cultuuragenda
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

6 en 8 december: nationale feestdagen

Dit jaar vallen twee nationale feestdagen op dagen die een lange brug kunnen betekenen, na…