Home Cultuuragenda Amata kunstmarkten bedreigd door het weer

Amata kunstmarkten bedreigd door het weer

8 minuten (lectuur)
848

Middeleeuwse Markt in Alcalá del Júcar uitgesteld tot juni.

De Middeleeuwse Markt die in Alcalá del Júcar op het programma stond voor de Paasdagen, is uitgesteld vanwege de dreigende regen.  De burgemeester heeft samen met de organiserende verening Amata een nieuwe datum gekozen.  Op 14, 15 en 16 juni gaan ze het nóg eens proberen.  Op die manier wordt het een “Middeleeuwse veertiendaagse” want in het voorgaande weekend wordt er op het kasteel het leven in de middeleeuwen nagebootst.  We houden u op de hoogte.

Kunstnijverheidsvereniging Amata heeft voor Pasen twee markten op het programma staan: één in de haven van Jávea op zaterdag 20 en zondag 21 april (alleen in de ochtend: 11-14 h.) en een middeleeuwse markt in Alcalá del Júcar (van 18 t/m 21 april, de hele dag open).  De organisatie houdt angstvallig de weersvoorspellingen in de gaten, maar die veranderen van dag tot dag.  Daarom stellen ze de beslissing om wèl of niet door te gaan, tot het laatste moment uit.

Mocht u naar één van deze markten (of beide!) willen gaan, dan kunt u zien of deze wèl of niet open is, door te kijken op de volgende sites in Facebook:

voor Alcalá del Júcar: https://www.facebook.com/AmigosdeAmata/ (of zoek naar “Amigos de Amata”)

voor de Haven in Jávea: https://www.facebook.com/feriaartesaniajavea/ (of zoek naar “Feria de Artesanía Jávea”)

U kunt ook bellen naar 639 979 678 (we spreken Nederlands).


 

Alcalá del Júcar is één van de mooiste dorpjes van Spanje – volop water, mooie oude gebouwen, smalle schilderachtige trapstraatjes, en bovenop de heuvel een kasteel. Je zou het niet verwachten in het doorgaans saaie en platte landschap van Albacete. En nu is er met Pasen ook nog een middeleeuwse markt. Met èchte kunstnijverheid, gemaakt door de mensen in de kramen, niets uit de fabriek, geen geïmporteerde spullen, alles met liefde en talent gemaakt door de mensen die bewust voor dit leven gekozen hebben.

Amata, de vereniging die de markt dit jaar voor de zesde keer organiseert, gebruikt de woorden Artesanía de Autor® om haar markten aan te kondigen, zodat de bezoekers weten dat de auteurs van alles wat er te zien en te koop is, zèlf aanwezig zijn. In totaal worden zo’n veertig stalletjes verwacht met een gevariëerd aanbod: van houten speelgoed tot leren tassen en schoenen, van aardewerk tot kunstig houtsnijwerk, marionetten en prachtige handgeweven sjaals en kleding, en sieraden van allerlei materialen: email, zilver, macramé, hout en glas. Je kunt er zelfs een treffende caricatuur laten maken.

Ook de inwendige mens wordt niet vergeten: ambachtelijke geitenkaas, honing van de raat, brood nog warm van de houtoven en versgebrande koffie. En dat alles opgeluisterd met middeleeuwse muziek van een paar vrolijke troubadours, vergezeld van een dansende beer of een handige jongleur, die elke avod de markt aflsuit met een vuurshow. Diverse deelnemers geven workshops (tegen betaling van de materiaalkosten), waarin kinderen kunnen ontdekken hoe leuk het is om zélfs iets te maken. Verder is er een ouderwetse draaimolen, tafelspelletjes (zelfs een sjoelbak!) en een bellenblazer.

De markt wordt opgezet onder de hoge bomen aan de voet van de heuvel waarop Alcalá gebouwd is, vlakbij de rivier de Júcar, waaraan het dorp de rest van zijn naam dankt. Een schilderachtig plekje om de dag door te brengen. Er zijn diverse bars en restaurants, en het stadje zélf is een juweeltje, met een romeinse brug beneden en een kasteel boven en in het dorp drie enorme grotten met de ingang aan de éne kant van de heuvel en ramen die aan de andere kant op de rivier uiktijken.

Verder zijn er allerlei min of meer sportieve aktiviteiten: rafting, vissen, klimmen en wandelen, paardrijden . . . het toeristenburo (967 473 090) heeft daarover alle inlichtingen. De markt gaat op Witte Donderdag, 18 april open en is er toto laat zondagmiddag. De openingstijden zijn van 11 tot 2 en van 5 tot een uur of 9 of later, hoewel de markt op zondagavond iets eerder sluit. Alcalá del Júcar ligt in de provincie Albacete: op de autosnelweg van Alicante naar Madrid afslaan net voorbij Almansa, richting Requena. Om de markt te vinden met de GPS: het adres is Callejón La Virgen.

Meer informatie over de markt (ook in het nederlands) op 639 979 678; foto’s van de markt van vorig jaar vind je op http://www.amata.es/Alcala_18.html . Voor informatie over overnachtingsmogelijkheden en aktiviteiten, kun je beter het toeristenburo bellen op 967 473 090.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Cultuuragenda
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Opening VIW-bibliotheek in zicht

Achter de schermen is VIW Costa Blanca al een tijdje bezig met het oprichten van een bibli…