Home Cultuuragenda Toen Vlaanderen even Spanje regeerde

Toen Vlaanderen even Spanje regeerde

2 minuten (lectuur)
821

Vanaf de vijftiende eeuw steeg de belangstelling voor de Vlaamse kunst, vooral in Spanje. Onder de regering van Karel V en Filips II nam die interesse enorm toe en werd Spanje overspoeld door kunstenaars uit de Nederlanden.
Maar niet alleen de kunstenaars zelf werden naar Spanje gehaald, ook kunstwerken verdwenen in massa via opgezette handelskanalen richting Toledo, Madrid, Sevilla…
Wie grasduint in de Spaanse kunstgeschiedenis wordt overrompeld door Vlaamse en Nederlandse namen, kunstenaars die hun stempel drukten in de kathedralen, kloosters, kerken, paleizen en andere gebouwen in de belangrijkste Spaanse steden.
Toen met Karel V ook de hele regering mee naar Spanje verhuisde en de keizer daar hoge politieke en religieuze posten uitdeelde aan zijn Vlaamse volgelingen, werd Spanje een korte periode geregeerd door Vlamingen.

Spanjekenner Hugo Renaerts verhaalt de geschiedenis van de Vlaamse invasie en maakt de lezer attent op de vele sporen die Vlaanderen in Spanje achterliet.
Wie zij waren en wat ze presteerden treffen we aan in dit naslagwerk, dat  op de Vlaamse Dag in Calpe werd gepresenteerd door de heer Hebbelinck, vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Madrid, met een voorwoord door Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport.

Het boek is te bestellen via de website van bol.com

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Cultuuragenda
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Het hoe en wat van klachtenformulieren in Spanje

Elk bedrijf, winkel of onderneming die een service aanbiedt tegen betaling moet in Spanje …