Home Niet te missen Onderzoek naar psychische gevolgen van quarantaine

Onderzoek naar psychische gevolgen van quarantaine

7 minuten (lectuur)
421

ALICANTE. Quarantaine kan de verspreiding van het coronavirus afremmen, maar het heeft ook grote psychische gevolgen. Dat blijkt uit een studie die net gepubliceerd werd in het medisch tijdschrift ‘The Lancet’. Mensen in quarantaine voelen zich vaak eenzaam en geïsoleerd. Ze ervaren verveling, angst en onzekerheid, soms ook woede en frustratie. Dat bevestigt Natalia Albaladejo Blázquez, docent psychologie aan de universiteit van Alicante.

De psychologe nam deel aan een onderzoek, waaraan wetenschappers van verschillende universiteiten deelnamen, over de psychische gevolgen van quarantaine. Ze deden dat heel snel, in de vorm van een ‘rapid review, een ‘snel overzicht’.

“Normaal werk je een paar jaar aan zo’n grote overzichtsstudie”, zegt de psychologe. “In dit geval ging het veel sneller, omdat de situatie met dit virus zo uitzonderlijk is. Zo heeft iedereen een helder en volledig overzicht van onze wetenschap. Dat is op dit moment absoluut nodig.”

Een lange quarantaine kan ook langdurige psychische gevolgen hebben, maar dat is van vele factoren afhankelijk. Het aantal mensen dat ernstige klachten ontwikkelt, ligt drie tot vier keer hoger bij mensen die in quarantaine moeten, dan bij mensen die niet in quarantaine moeten. “Het gaat om klachten die we ook zien bij stress-gerelateerde stoornissen: angst, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, een verdoofd gevoel en depressieve klachten.”

Mensen slapen minder en minder goed in quarantaine. Dat is een normaal verschijnsel, want er wordt getobd over allerlei zaken. Ben ik wel veilig? Hoe zou het met de familie zijn? Hoe lang zal dit nog duren? Mensen in quarantaine hebben veel meer tijd om te piekeren en te tobben. Het is daarom enorm belangrijk dat men zich bezig houdt, zegt Natalia.

Mensen in quarantaine voelen zich veel geïsoleerd. Ze gaan gebukt onder onduidelijkheid en financiële zorgen.

Als je in quarantaine zit, dan valt het gewone leven helemaal stil. Je kan niet meer naar de sportclub, naar de winkel of op bezoek bij familie en vrienden. Al die dagelijkse routines vallen weg. En daar komt na een tijd de grootste vijand opduiken: de verveling.

In deze tijd is communicatie gelukkig geen probleem. We hebben Internet, we hebben Skype, we hebben de smartphone, we hebben Facebook, we kunnen met andere mensen communiceren.

“Quarantaine is een extreme vorm van ‘social distancing’, afstand houden van anderen om het risico op besmetting te verminderen. Die grotere afstand is heel effectief, maar het zorgt er wel voor dat je je meer geïsoleerd gaat voelen. Dat komt doordat sociaal contact erg belangrijk is voor onze geestelijke gezondheid. We weten uit onderzoek dat een goed sociaal netwerk de negatieve gevolgen van stress vermindert. Verbondenheid is altijd belangrijk, maar méér nog bij moeilijke, stresserende gebeurtenissen.”

Men gaat zich ook nodeloos zorgen maken. Was dat een onschuldig kuchje of een symptoom van corona? Hoe komt het toch dat ik al een paar dagen zo moe ben? Zou het kunnen dat ik het virus draag maar dat ik daar niets van merk? Heldere, volledige informatie is daarom erg belangrijk. Als mensen zich goed geïnformeerd voelen, ervaren ze minder stress.

“Het is ook goed om tijdens een epidemie het gevoel van altruïsme te versterken”, zegt Cristina Borrego Honrubia, professor psychologie aan het algemeen ziekenhuis van Alicante,

 “Mensen duidelijk maken dat we goed voor elkaar moeten zorgen. En dat niemand er alleen voor staat.”

De financiële problemen zijn volgens de studie in The Lancet een grote bron van stress. De psychische gevolgen van quarantaine kunnen één tot zelfs drie jaar duren. “Het is een ingrijpende maatregel. Dat wil niet zeggen dat quarantaine fout is, soms móét het gewoon, zoals nu, om de gezondheid te kunnen waarborgen. De gevaren van verdere verspreiding van de infectie zijn soms zo groot dat het niet anders kan.”

Die gevolgen kunnen we gelukkig verminderen door nu actie te ondernemen. Overheden kunnen een verschil maken door goed te communiceren. “Ze kunnen mensen uitleggen wat er precies gebeurt en waarom. Eerlijk zeggen hoelang de quarantaine zal duren, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn.”

Bron: Weekblad Hallo, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Niet te missen
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Welk mondmasker beschermt u het best?

ALICANTE. Men zag het wel aankomen. In navolging van al vele Spaanse deelstaten is het dra…