Schrijf u in op onze nieuwsbrief

e-mailadres:

Ik heb het Privacy beleid gelezen en ga hiermee akkoord.

Je gebruikt je laptop of PC al regelmatig voor het lezen van e-mail, internetsites en pdf-documenten. Maar wist je dat je ook gemakkelijk andere digitale publicaties, zoals e-books, kunt lezen op je laptop of pc? Zo kun je dus vandaag nog beginnen met digitaal lezen!

Adobe Digital Editions
Voor het gemakkelijk lezen en bladeren door bijvoorbeeld een e-book op je laptop of PC kun je het gratis programma Adobe Digital Editions downloaden en installeren. Het programma ondersteunt de belangrijkste bestandsformaten voor e-books.

Voor meer informatie over het lezen van e-books kunt u terecht op www.ereaders.nl
Download gratis e-books over Spanje

Romeins Spanje - Herwig Waterschoot
Romeins Spanje | Herwig Waterschoot
Spanje is buiten Italië het Europese land met de meeste overblijfselen uit de Romeinse periode. Spanje bezit natuurlijk geen Pompeï en ook geen Herculanum maar het heeft wel vrij goed bewaarde overblijfselen van wat ooit grote steden geweest zijn, een aantal imposante Romeinse villa's en een netwerk van goed bewaarde Romeinse wegen.

Verschijningsjaar: 2016
De steden en de villa's liggen weliswaar verspreid over heel Spanje, maar de meeste liggen in Catalonië, Tarragona, Cartagena en in Andalusië. Slechts een stad ligt in de omgeving van Madrid: Segobriga.
Een en ander betekent wel dat een reis naar het Romeinse Spanje goed voorbereid moet worden en dat men er behoorlijk wat tijd voor moet uittrekken. Op enkele uitzonderingen na (Tarragona, Ithalica en Carthagena) liggen de Romeinse steden ook niet vlakbij de huidige steden. Een auto of een camper is daarom een must, zeker als men ook de villa's en de wegen wil bezoeken.
Veel reisgenot!

Spiegeltje aan de wand - Manu de Tremerie
Spiegeltje aan de wand | Manu de Tremerie
Dit e-book is een bundeling van de columns van Manu de Tremerie, die van december 2010 tot november 2012 verschenen op deze website.

Manu de Tremerie werkte zijn hele carrière bij Het Volk. Verscheidene jaren was hij stadsjournalist in Gent. Daarna werd hij gerechtsverslaggever en dat bood hem de gelegenheid van op de eerste rij talrijke spraakmakende assisenprocessen mee te maken. Zoals destijds dat van de Gentse onderzoeksrechter Guy Jespers, die beschuldigd werd van o.m. moord op zijn vrouw, roofoverval en verboden wapenbezit.
Manu de Tremerie houdt ook veel van de Costa Blanca, en komt er elk jaar enkele keren de gezonde lucht opsnuiven.

Verschijningsjaar: 2012
De titel 'Spiegeltje aan de wand' doet eerst en vooral denken aan de jaloerse stiefmoeder van Sneeuwwitje. Elke dag stelde ze haar spiegelbeeld de vraag of zij nog de mooiste van het land was. Over haar gaat het hier natuurlijk niet. Hoewel sprookjes vaak een afspiegeling bieden van het echte leven, is het leven zoals het zich elke dag afspeelt helemaal geen sprookje. Niet in Spanje en niet in België. En zeker niet in deze tijden. Meteen zijn we bij het opzet van deze 'stukjesschrijver'. Met name in, bij deze gelegenheid hier gebundelde, tweewekelijkse columns 'Vlamingen in de Wereld' aan de Costa Blanca een actuele weerspiegeling brengen van het leven in de stad of de streek die ze tijdelijk of voorgoed achter zich hebben gelaten. Met als onderliggende gedachte dat een spiegel alleen de feiten weergeeft.
Veel leesplezier.
M.D.T.

Ik ♥ Spanje - Stan Lauryssens
Ik ♥ Spanje | Stan Lauryssens
Dit e-book is een bundeling van de columns van Stan Lauryssens, die eerder verschenen op deze website.

Stan Lauryssens (Antwerpen, 1946) is ex-journalist, ex-avonturier, ex-kunsthandelaar en ex-gevangenisklant. Hij woonde zeven jaar in Londen en zeven jaar in Barcelona. Stan is de Vlaamse auteur met de meeste vertalingen per titel – 33 vertalingen voor "Dalí & I: het ware verhaal" – en de hoogste oplage in één druk: 250.000 exemplaren voor "In de schaduw van de feniks", een abdijthriller die zich afspeelt in de abdij van Grimbergen. Hij werd bekroond met de Hercule Poirot-prijs voor het spannendste boek van het jaar.

Verschijningsjaar: 2012


Mysterieuze Costa Blanca - Hugo Renaerts
Mysterieuze Costa Blanca | Hugo Renaerts
De provincie Alicante, in de hele wereld bekend als de Costa Blanca, heeft niet alleen zijn prachtige stranden te bieden, ook het achterland met zijn uitgestrekte bergketens, valleien, bossen en kloven wordt steeds meer een toeristische trekpleister.

Hugo Renaerts (Antwerpen 1943) kreeg een grafische opleiding en was lange tijd vast scenarist bij Willy Vandersteen voor de Bessy-verhalen. Hij werkte ook mee aan de serie 'Suske & Wiske'. Hij schreef een aantal sketches voor het komische duo 'Gaston & Leo', voor het 'Manneke' en enkele afleveringen voor de populaire serie 'Schipper naast Mathilde'. In Spanje was hij redacteur bij het Nederlandstalig weekblad 'Bij Ons' en bij het weekblad 'Hallo'. Nadat hij gepensioneerd was publiceerde hij verschillende boeken, o.a. 'Boem', 'Moord in het verleden', 'In naam van de vader', 'Het dier in de mens' en 'Geest van vlees en bloed'. Ook publiceerde hij twee wandelgidsen.

Verschijningsjaar: 2012
Er verschenen reeds talloze reisgidsen over de Costa Blanca, maar dit boek wil een speciaal onderwerp belichten, een ándere route, een route van de legenden en waarheden of halve waarheden. In de hele provincie vinden we, net als overal ter wereld, plaatsen waar een mysterie hangt, waar een legende aan verbonden is, waar een speciale geschiedenis aan voorafging. Een bezoek aan die vele plaatsen, waar gebouwen, kruisen, bomen of bepaalde voorwerpen herinneren aan epische of geheimzinnige gebeurtenissen, kan een heel ander soort toerisme betekenen, een toerisme dat geschiedenis en cultuur verbindt met sagen en legenden.


Vele legenden hebben te maken met de op het einde van de vijftiende eeuw definitief verbannen muzelmannen, moslims of zoals ze hier populair worden genoemd, de 'moros', de moren en later de 'moriscos'.
Vanwaar die naam? Toen de Arabieren in 711 Spanje binnenvielen, waren dat legers met alleen maar Arabische bevelhebbers. De soldaten bestonden uit inwoners van Noord-Afrika die waren ingelijfd en ook de veel latere heersers brachten hoofdzakelijk Noord-Afrikaanse berbers onder bevel van Arabische generaals of emirs naar Spanje.
De wreedste, de dapperste, de bloeddorstigste onder deze bezetters waren de negers uit Mauretanië, de échte moren, maar later werd die naam gebruikt voor alle moslims die het Iberische schiereiland bezetten.
Ontelbaar zijn de legenden en sagen over deze moren en toen ze het land werden uitgezet ging iedereen op zoek naar hun verborgen schatten. Meer dan duizend plaatsen in Spanje zouden een moorse schat herbergen.
Maar laten we niet vergeten dat, vooral in de provincie Alicante, deze moslims hoofdzakelijk landbouwers waren, wiens enige bezit bestond uit schapen, geiten, een ezel en kippen, net genoeg om de familie van voedsel te voorzien. Waar zouden die landbouwers een schat halen om te verbergen? Maar desondanks blijven de geruchten  de ronde doen en hier en daar gaan avonturiers nog steeds op zoek naar de verborgen schatten van de moren.
De route van de legenden brengt ons door kloven, in grotten, langs ruïnes, in kastelen, maar ook in grote steden...

Stierenvechten is een kunst - Herwig Waterschoot
Stierenvechten is een kunst | Herwig Waterschoot
'Stierenvechten is een kunst' beschrijft de oorsprong van de corrida, De evolutie van de 'toreo', De vechtstier, Torero's en Torera's, 'La Lidia' (Het gevecht), De instrumenten van de torero, De techniek van de toreo, De torero als literaire held, Is de toreo een kunst?, De esthetica van de toreo, De intellectuelen en de toreo, Torero's over de toreo en De 'antitaurinos' (Tegenstanders van het stierengevecht). Het boek bevat ook een artikel van Ger Groot, een Nederlands filosoof die in Zuid-Frankrijk zelf in de arena stond.

Verschijningsjaar: 2012
In Spanje valt alles wat met de corrida, het stierengevecht, te maken heeft onder de bevoegdheid van het ministerie van Cultuur. Dat is logisch, want de 'toreo', de kunst van het stierenvechten, is geen sport in de angelsaksische betekenis van het woord, maar een kunst, ook al beseft men dat meestal niet in de landen waar geen corrida's georganiseerd worden.

Zowel in Vlaanderen als in Nederland wordt het stierengevecht meestal negatief geëvalueerd. Het spektakel bereikt de media eigenlijk alleen maar als er een torero zwaar gewond wordt in de arena en dan nog wordt er doorgaans negatief over geschreven. Bovendien is de informatie die in de artikelen over de stierengevechten verstrekt wordt via de Vlaamse en Nederlandse media doorgaans foutief en zeer tendentieus.

'Stierenvechten is een kunst' wil een objectief beeld geven van wat het stierengevecht precies is en wat de torero's willen bereiken in de arena. Ondanks alle acties van de 'antitaurinos' is de toreo ook in de 21ste eeuw nog steeds springlevend in Spanje, Zuid-Frankrijk en in Zuid-Amerika.

Reizigers in Spanje - Herwig Waterschoot
Reizigers in Spanje | Herwig Waterschoot
Reisverslagen van auteurs, romantici en avonturiers. Met voorwoord van Stan Lauryssens.

Verschijningsjaar: 2014


Heeft u een manuscript dat te maken heeft met Spanje?

Dan zijn wij mogelijk geïnteresseerd om het als e-book te publiceren. Romans en manuscripten over uw ervaringen als expat in Spanje komen in aanmerking evenals manuscripten die te maken hebben met de juridische of de fiscale problematiek van expats.

Neem vrijblijvend contact op met info@viw-costablanca.com als u hiervoor interesse heeft.