Home Experten Verzekeringen Home Sweet Home: schatting van de herbouwwaarde

Home Sweet Home: schatting van de herbouwwaarde

5 minuten (lectuur)
1,083

© Sandra Van Kerckhove

U heeft een huis gekocht in Spanje. Waarschijnlijk één van de belangrijkste investeringen in uw leven! Het is noodzakelijk om deze investering goed te beschermen door het afsluiten van de juiste huisverzekering.

De huispolis (seguro de hogar) is een verzekering die uw huis, de garage, andere bijgebouwen en structuren, evenals uw persoonlijke bezittingen in het huis dekt tegen schade veroorzaakt door o.a. brand, natuurrampen, diefstal,… Het is echter héél belangrijk dat de verzekerde waarde van het gebouw correct berekend is. Zo niet, bent u oververzekerd en betaalt u te veel premie. Bij schade zal u niet in verhouding uitbetaald worden. Ofwel bent u onderverzekerd en ontvangt u bij schade niets of veel te weinig.

Hoe weet u nu of u correct verzekerd bent? De verzekerde som is meestal de “maximum” waarde die de verzekeraar aan de verzekerde zal betalen in het geval van schade. Een veel voorkomende vergissing van huiseigenaars is dat ze denken dat de verzekerde som van het gebouw de huidige marktwaarde is, hetgeen eigenlijk niet het geval is. In feite is het de herbouwwaarde die gegarandeerd is bij schade aan de eigendom. Om zeker te zijn dat uw risico voldoende gedekt is, moet de herbouwwaarde berekend worden door een professional. De meeste maatschappijen baseren zich hierbij op vooraf bepaalde factoren als ouderdom, type, structuur en kwaliteit van de bouw.
De herbouwkosten gaan jaarlijks omhoog, gebaseerd op de indexstijging van dat jaar én eventuele andere factoren. Dit wordt bij een correcte verzekering automatisch aangepast. De basisvereiste is echter dat de kost van het eerste jaar juist werd berekend.

Wenst u een ruwe schatting te maken, gebruik dan de volgende formule, afhankelijk van de kwaliteit van het gebouw. Vermenigvuldig de bebouwde oppervlakte met 800 euro (voor basiskwaliteit), 1000 euro (voor goede kwaliteit) of 1500 euro (voor luxe kwaliteit). Eens u weet wat de herbouwwaarde is, zorg dan dat uw woonst hiervoor gedekt is. Opgelet, daarnaast moet u een extra kapitaal rekenen voor zwembad, bijgebouwen, omheiningsmuren, overdekte terrassen, enz.

Het is aangetoond dat een derde van de gebouwen aan de Costa Blanca oververzekerd zijn. Meestal omdat mensen de marktwaarde van de woonst opgeven in plaats van de herbouwwaarde. Onthoud dat de marktwaarde bepaald wordt door verschillende factoren zoals nabijheid bij zee, aankoopwaarde van het grondstuk, enz. Deze factoren zijn echter niet van belang voor de evaluatie van de herbouwwaarde van het gebouw. Het herbouwen van een woonst in eerste linie of 50 km landinwaarts kost even veel. Een andere situatie die veel voorkomt, is de volgende. Als u een hypotheek neemt bij een bank verplicht die u meestal het eerste jaar de huisverzekering bij hen te nemen. Hun voornaamste bedoeling is de bank zelf te beschermen in het geval dat het huis door een schade vernietigd zou worden. Als de waarde van het grondstuk echter het bedrag van de lening reeds dekt, eist men dit soms niet. Men kan immers nog steeds het grondstuk verkopen. Meestal is de uitlener tevreden indien er een verzekering is die het openstaande bedrag van de hypotheek dekt. In dat geval zal bij een totale vernietiging de bank nog steeds haar geld terug krijgen. Maar dan bent u zelf echter zwaar onderverzekerd en krijgt u niets. Let hier voor op!

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Verzekeringen
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Uw verzekering in Bitcoins betalen? Het kan bij Segurantis

Betalen met Crypto? We kunnen er niet meer naast kijken en ergens lezen of horen we er van…