Benigembla
Kerstmarkt met levende kerststal
Van 8 t/m 10 december
Het is niet altijd makkelijk om originele (kerst)kadootjes te vinden en niet iedereen is even handig om zélf iets moois te maken. Maar er zijn ook een heleboel mensen die dat wél zijn, de vraag is alleen, waar vind je die? Eén mogelijkheid is om naar de kerstmarkt te gaan die de kunstenaarsvereniging Amata op 8, 9 en 10 december in Benigembla organizeert. U kunt dan ook nog genieten van een levende kerststal, plaatselijke lekkernijen en een gezellige sfeer.

Afgezien van een twintigtal stalletjes met ambachtswerk, is de levende kerststal ongetwijfeld de grootste trekpleister. Niet alleen omdat Maria en Jozef levende mensen zijn, maar vooral omdat ze - zoals je dat op een kunstmarkt mag verwachten - echte ambachtslieden zijn. Jozef is de meeste tijd druk aan het werk in zijn werkplaats en maakt het prachtigste houtsnijwerk, terwijl Maria niet alleen haar Kindje verzorgt, maar ook zit te spinnen en te kaarden.

Ook andere deelnemers aan de markt zullen af en toe aan het werk zijn; allemaal kunnen ze speciale opdrachten uitvoeren, als u niet vindt wat u zoekt, en natuurlijk zijn ze ook bereid om uitleg te geven over hun technieken, materialen en gereedschappen. Sommigen spreken Engels of Frans, en er zijn vertalers aanwezig die zelfs Nederlands spreken. Ondanks het kleine aantal stalletjes is er voor de grootste variëteit gezorgd: kunstig smeedwerk, houtsnijwerk (van Jozef!), prachtige geweven sjaals en stola's (van Maria!), rakú aardewerk, kaarsen in diverse stijlen, leren tassen en riemen (op maat gemaakt), windgongen van aardewerk, lampen met batik kappen, kunstwerkjes gemaakt met schelpen, en sieraden in allerlei materialen: aardewerk, zilver, macramé, leer en smeedijzer.

De pottebakker brengt zijn draaischijf mee zodat u uw eigen kommetje of vaasje kunt "draaien" en u kunt zélf een velletje kringloop-papier scheppen. En dat allemaal begeleid door gezellige kerstmuziek van de hele wereld, en van tijd tot tijd zelfs live muziek van drie vrolijke troubadours. De plaatselijke bevolking doet ook volop mee, met een stalletje met zoete en hartige lekkernijen, een taveerne, kerststukjes en een tentoonstelling van eigen werk van plaatselijke artiesten en hobbyïsten.

Benigembla is een van de pittoreske dorpjes van de Jalón-vallei in het noorden van de provincie Alicante. Om er te komen draait u bij Benissa het binnenland in naar Jalón (Xalò), bekend om zijn wijn en de grote zaterdagse rommelmarkt (alleen 's ochtends). Dan doorrijden langs Alcalalí en Parcent en vandaar nog 4 km in de richting van Castell de Castells. Vanuit het noorden komend is het beter om in Pedreguer af te draaien, rechtstreeks naar Alcalalí. Beide routes zijn op zich al de moeite waard vanwege het prachtige, groene berglandschap.

Omdat vrijdag 8 december een nationale feestdag is, is de markt de hele dag open vanaf 11 uur 's ochtends, met de gebruikelijke middagpauze van 2 tot 5. Op zaterdag zijn de openingstijden ook van 11 tot 2 en van 5 tot 9, of later als het weer en de temperatuur het toelaten. Op zondag opent de markt alleen in de ochtend, tot een uur of twee. Meer informatie, ook in het Nederlands, via tel. 639 979 678 en op www.amata.es vindt u foto's van andere Amata-markten.