Privé ziektekosten verzekeringen in Spanje: deel 4
© Sandra Van Kerckhove
Sandra Van KerckhoveIn mijn vorige columns bespraken we het nut van ziektekostenverzekeringen, waarmee u rekening moet houden bij uw beslissing hierover en hoe u best een keuze maakt uit het grote en dikwijls onoverzichtelijke aanbod op de Spaanse markt van ziektekostenverzekeringen. In dit laatste artikel over dit thema, nog enkele tips waarmee u best rekening houdt.

 

Laat u goed informeren door uw agent, laat u goed documenteren en het liefst in uw eigen taal! Laat u niet misleiden bij het afsluiten door gratis maanden of cadeautjes, dit is immers een polis die u voor het leven afsluit,... als u tevreden blijft. Over iets zo belangrijk als uw gezondheid mag niet lichtzinnig heen gegaan worden.

Bekijken we de marktsituatie van de laatste 10 jaar, dan merken we het volgende.
De strategie van veel nieuwkomers op de Spaanse markt is het aanbieden van polissen met lage premies. Na x aantal jaar moet er veel geld uitgekeerd worden aan de klanten en de te lage premies volstaan niet. Deze maatschappijen moeten opnieuw een financieel evenwicht creëren. Dit doen ze door de premies te verhogen, dekkingen te verlagen, polissen op te zeggen met een hoge ziekteratio,... Dit kan leiden tot dramatische gevolgen voor bijv. recente kankerpatiënten. Vandaar het belang van het kiezen voor een stabiele hospitalisatieverzekering maatschappij die niet experimenteert op een nieuw domein. Zorg ervoor dat het financieel spaarpotje dat u eigenlijk creëert door het betalen van premies aan een maatschappij blijft bestaan en dat deze premies betaalbaar blijven. In crisistijden als vandaag is de stabiliteit van de maatschappij zélf van heel groot belang.

Bij de keuze van uw verzekeringstussenpersoon, stel u de volgende vragen:

  • Neemt hij de tijd om vooraf alles in detail door te nemen?
  • Helpt hij bij het correct invullen van de medische vragenlijst?
  • Informeert hij u correct en in detail wat de gevolgen van bestaande problemen zijn, ... of het eventueel verzwijgen ervan,...?
  • Vertaalt hij mee de onduidelijkheden voor u?
  • Geeft hij service ook ná het afsluiten van de polis?
  • Moet u zich in verbinding met de maatschappij of een callcenter stellen bij vragen?
  • Is er een urgentienummer bij de maatschappij? Ook in het weekend?
  • Kan u uw agent bellen in het weekend voor hulp in uw taal?
  • Als u bijvoorbeeld hoogdringend geopereerd moet worden, en er eerst autorisatie nodig is voor een weinig voorkomend vooronderzoek dat slechts in beperkte klinieken in de comunidad Valenciana kan uitgevoerd worden, kan u er dan op rekenen dat uw verzekeringsmaatschappij en uw agent alles in het werk stellen om een snelle oplossing te vinden?
  • Wat is de reële bereikbaarheid? Het is niet belangrijk dat uw agent en/of verzekeringsmaatschappij zich naast uw deur bevinden, maar het is wel belangrijk dat ze altijd bereikbaar zijn via telefoon, e-mail en u zeer snel een antwoord krijgt op gelijk welke vraag.

De premie van de hospitalisatieverzekering of ziektekostenverzekering blijft gelijk, maar vergeet niet dat dit een verzekeringsproduct is waar de kleine lettertjes heel belangrijk zijn en de service die uw agent en maatschappij biedt het verschil kan maken bij gezondheidsproblemen!

Om de eventuele overstap te organiseren naar een andere ziektekostenverzekering maatschappij of naar een andere Nederlandstalige verzekeringsagent, hebt u in de meeste gevallen ongeveer nog 1 maand de tijd (tot eind oktober), gezien er 2 maaden vooropzeg nodig is. Ook voor de overstap naar een andere agent binnen dezelfde maatschappij geldt meestal dezelfde norm.

september 2012

Sandra Van Kerckhove is directeur / eigenares van GrupoXandra Verzekeringen S.L., een kantoor dat advies biedt over alle soorten verzekeringen in heel Spanje.
Zowel voor informatie over brandverzekeringen, autoverzekeringen, beleggingen, ziektekostenverzekeringen of hospitalisatieverzekeringen voor particulieren en bedrijven kan u bij hen terecht voor een eerlijk advies.
Waar zijn de kantoren?
Dénia: Marqués de Campo 56-3, tel.: 966 427 536
Calpe: Avenida de Europa 16, tel.: 608 963 900
Campello: Carrer de La Venta de La remuda 8-1, tel.: 965 637 134
Wilt u liever met GrupoXandra kennismaken via internet en alles online regelen? Dit kan probleemloos over heel Spanje!
Bezoek hun uitgebreide vijf-talige website www.grupoxandra.eu of mail naar info@grupoxandra.eu!


Heeft u een vraag, dan kunt u die via onderstaand formulier aan Sandra Van Kerckhove stellen.

Naam:


E-mailadres:


Vraag: