Schrijf u in op onze nieuwsbrief

e-mailadres:

Ik heb het Privacy beleid gelezen en ga hiermee akkoord.

Vraag het aan onze experten:
Architecte Inge Crokaert
Inge Crokaert

Inge Crokaert is afkomstig uit Gent. Ze studeerde in deze stad architectuur, eerst aan het Hoger architectuurinstituut Stad Gent en vervolgens aan het Sint-Lucasinstituut. Ze kwam via Marokko en Mozambique in Alcoy terecht, waar ze nu al meer dan twintig jaar gevestigd is als zelfstandig architecte.

Om zich te kunnen inschrijven bij de orde van architecten in België moet men twee jaar stage volgen. Inge deed een half jaar stage in Gent, maar vond dat helemaal niet interessant. Ze kreeg uitsluitend tekenwerk te doen en kwam nooit op een werf. Toen ze vernam dat een Belgische architecte in Casablanca (Marokko) een medewerker zocht, solliciteerde ze dan ook direct naar deze betrekking. Ze werd aangenomen en bleef een jaar in Marokko.

Het beviel haar uitstekend in Marokko en ze zou daar gebleven zijn, maar toen ze 25 jaar was brak de Eerste Golfoorlog uit. Haar ouders en familie waren uitermate bezorgd over de situatie in Noord-Afrika en vroegen haar om terug te keren naar België.

Maar het reizen en werken in het buitenland was haar tweede natuur geworden. Weldra vertrok ze met Artsen Zonder Grenzen Spanje naar Mozambique waar ze 2 projecten ontwierp en uitvoerde: een ziekenhuis in Ressano Garcia en een opleidingscentrum voor veplegend personeel in Maniçes. Van Mozambique reisde Inge naar Barcelona, van Barcelona naar Alcoy, een bergstadje tussen Valencia en Alicante.

U heeft een eigen architectenbureau in Alcoy?

Inge Crokaert: Ik ben met mijn architectenbureau in Alcoy gestart in 1995.
Tot 2008 groeide mijn bureel gestadig tot een werkteam van 5 vaste medewerkers. Tijdens de economische crisis veranderde ik echter mijn visie en nu funcioneer ik met een netwerk van ingenieurs, technische architecten, tekenaars en topografen op free-lancebasis.
Ik heb voornamelijk spaanse klanten, maar meer en meer werk ik voor Belgen, Nederlanders en Engelsen die houden van het zachte klimaat en de prachtige natuur tussen Valencia en Alicante.

Bent u gespecialiseerd in een bepaald type woning?

Inge Crokaert: Bij mij kan de klant terecht voor elk type woning. In Altea, Callosa d'en Sarría, Murcia en Alcoy ontwierp en bouwde ik vrijstaande huizen, luxe villa's, masias, landhuizen en rijwoningen. Na de loop van jaren ontwikkelde ik een sobere en eerlijke stijl. Door het zorgvuldig ontwerpen van de ruimtes, het met mate benutten van zonlicht en het gebruik van plaatselijke natuursteen en hout, slaag ik erin een modern huis een gezellige en persoonlijke stijl mee te geven.

Men kan ook bij u terecht voor het opmaken van een bestek?

Inge Crokaert: Op basis van de uitvoeringsplannen kan ik inderdaad een bestek met meetstaat opmaken voor een klant en hiermee kunnen we dan prijsoffertes vragen aan diverse aannemers. Het bestek of lastenboek is de nauwkeurige beschrijving van een uit te voeren bouwwerk, rekening houdend met de administratieve, juridische en technische bepalingen, materialen en correcte uitvoeringsvoorwaarden.
De meetstaat is een gedetailleerde opmeting van de hoeveelheden van de te gebruiken materialen op de werf.

U zorgt bovendien voor het aanvragen van alle nodige vergunningen?

Inge Crokaert: Uiteraard kan ik ook zorgen voor het aanvragen van alle noodzakelijke vergunningen, wat nogal chaotisch kan lijken voor buitenlanders in Spanje.
De grootste moeilijkheid voor niet-spanjaarden is het vinden en het aankopen van een stuk grond waarop mag gebouwd worden. Daarom zeg ik steeds tegen mijn klanten: "vooraleer je een stuk grond koopt, neem contact op met mij." Ik ga na of er op het perceel dat de klant interesseert, mag gebouwd worden. Pas daarna is het verstandig om het perceel te kopen.
Veel niet-spanjaarden kopen een stuk grond dat aangeboden wordt als bouwgrond, terwijl op die grond helemaal niet mag gebouwd worden. Het is bijna onmogelijk in Spanje om een terrein waarop niet mag gebouwd worden om te vormen tot bouwgrond. De wet zegt dat deze beslissing ligt bij het gemeentebestuur, maar de meeste gemeentebesturen wijzen voor deze beslissing toch door naar de Conselleria, het ministerie van de Deelstaat Valencia. Het dossier wordt dan soms een aantal keren doorgeschoven van het gemeentebestuur naar het ministerie en vice versa. Vooraleer er een definitieve beslissing valt, die dus meestal negatief is, verloopt er gemakkelijk 2 jaar.
In de beschermde natuurgebieden mag overigens absoluut niet meer gebouwd worden. Daar is men tegenwoordig, terecht, zeer streng in.

Wat zijn de voornaamste problemen waar iemand die wil bouwen in Spanje mee geconfronteerd wordt?

Inge Crokaert: Er zijn nauwelijks problemen. Eens men een bouwvergunning (licencia de obra) heeft, verloopt alles vlot. In de deelstaat Valencia duurt het tegenwoordig slechts 2 maanden om een bouwvergunning te krijgen.
Vraag het aan Inge

Heeft u een vraag op gebied van architectuur en alles wat te maken heeft met (ver)bouwprojekten, bouwvergunningen, bestekken, werfopvolging, getuigschriften, technische verslagen voor juridische procedures, enz. in Spanje, dan kunt u die via onderstaand formulier aan Inge Crokaert stellen.

Naam:


E-mailadres:


Vraag: