Schrijf u in op onze nieuwsflash
e-mailadres:


twitter
Catalaanse president zet Spaanse koning op zijn plaats
Carles Puigdemont, de Catalaanse president, heeft tijdens een televisietoespraak koning Felipe VI ervan beschuldigd een spreekbuis te zijn van de Spaanse premier Mariano Rajoy (Partido Popular, Volkspartij). Volgens Puigdemont zijn de Catalanen erg ontgoocheld over de toespraak van de Spaanse koning. 'De koning steunt klakkeloos de politiek van de regering, die al jarenlang catastrofaal is voor de Catalanen,' aldus Puigdemont.
De president richtte zich ook rechtstreeks tot de koning. 'Niet op deze manier,' zei hij. Hij riep wel op tot een dialoog met Madrid maar hij bleef bij zijn bedoeling om binnenkort de onafhankelijkheid van Cataloni� uit te roepen.
Het blijkt nu dat bij het brutale politieoptreden afgelopen zondag in Cataloni� uiteindelijk meer dan 900 personen gewond raakten toen de Nationale Politie chargeerde met knuppels en rubberkogels afvuurde.
Fractievoorzitter Peter De Roover heeft namens de N-VA-delegatie bij de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) een formeel verzoek ingediend bij de commissaris voor nationale minderheden en de directeur mensenrechten om onderzoek te doen naar de gewelddadigheden in Cataloni� tijdens het onafhankelijkheidsreferendum.
De Roover, die momenteel in Andorra de herfstvergadering van de OVSE bijwoont, deed eerder een opmerkelijke tussenkomst waarbij hij de OVSE opriep om een onafhankelijk onderzoek te starten naar het geweld in Barcelona tijdens het onafhankelijkheidsreferendum. 'Het minste dat we nu verwachten is dat de commissaris voor nationale minderheden van de OVSE zijn verantwoordelijkheid neemt door een onpartijdig onderzoek te starten over wat er in Cataloni� is gebeurd op 1 oktober', aldus De Roover. De Spaanse delegatie reageerde gepikeerd op de tussenkomst van de N-VA�er.
Foto: De catalaanse president Puigdemont ligt op ramkoers met koning Felipe VI.
05.10.2017
 


de week


centro dental


sphoekk

Guapa