Schrijf u in op onze nieuwsflash
e-mailadres:


twitter
Catalonië is opnieuw wereldnieuws
De grote internationale media hebben de toespraak van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont uitvoerig becommentari�ren en geanalyseerd.
'Vandaag neem ik het mandaat op voor Cataloni� om een onafhankelijke staat te worden in de vorm van een republiek,' zei de Catalaanse minister-president. Maar hij voegde er prompt aan toe: 'Ik schort de inwerkingtreding van de onafhankelijkheidsverklaring op zodat we een redelijke dialoog kunnen opstarten met de Spaanse staat'. Volgens Vicent Schieltjes, een Spanje-expert die verbonden is aan de UAntwerpen, 'heeft Puigdemont tijd gekocht en de bal in het kamp van Madrid gedropt.'
Gerry Adams, de president van Sinn Fein (een Ierse nationalistische links-geori�nteerde partij), wijst erop dat 'Europa geconfronteerd wordt met de grootste politieke crisis sinds de Balkanoorlogen.' Hij is van oordeel dat de Europese Unie absoluut moet bemiddelen in het conflict tussen de Spaanse staat en Cataloni� en dat premier Mariano Rajoy dit moet accepteren.
De politieke crisis in Spanje is de ergste van de afgelopen 40 jaar en Puigdemont heeft Cataloni� voorlopig behoedt voor een directe confrontatie met Madrid.
Morgen komt het Spaanse parlement samen om de 'Catalaanse kwestie' te bespreken en zal Rajoy wellicht bekendmaken wat zijn volgende stap zal zijn.
Foto: Een betoging in Barcelona voor de onafhankelijkheid.
11.10.2017
 


de week


centro dental


sphoekk

Guapa