Schrijf u in op onze nieuwsflash
e-mailadres:


twitter
Sunny Home Spain
Vocemmus wil Alicante op de culturele kaart zetten met zijn versie van "Die Lustige Witwe"
U zult geen plaats op de wereld vinden waar het magistrale werk van Franz Lehar nog niet is getoond, na tientallen succesvolle jaren bij een zeer gevarieerd publiek. En nu is het meesterwerk van de Oostenrijks-Hongaarse componist te bewonderen in het theater "Teatre Calderon" te Alcoy, in een versie met een mediterraans tintje.

"Die Lustige Witwe" werd al snel na de première, één van de eerste massaverschijnselen op internationaal niveau, vertegenwoordigd in de meeste belangrijke culturele regio's van de wereld.

Het charmante werk van Lehar en librettisten Victor Leon en Leo Stein werd meer dan een half miljoen keer in de eerste zestig jaar op het toneel gespeeld (gemiddeld 300 voorstellingen per dag wereldwijd), in sommige steden zelfs in vijf verschillende theaters tegelijk, in vijf talen. Plaatsen als Wenen, Londen, Parijs, Milaan, Buenos Aires, San Francisco en New York, hebben op hun beste podia verschillende versies en aanpassingen van dit fundamentele werk van het klassieke muzikale repertoire getoond, in een genre tussen de romantische operette en muziektheater dat toen werd geboren.

Vóór deze verschijning in 1905, had de wereld nog nooit iets vergelijkbaars gezien. De onberispelijke en creatieve melodieën, in hun duizend muzikale texturen, van de Oostenrijks-Hongaarse componist, klonken, aan het begin van de reproduceerbaarheid van de kunst weer, in de pianola's, orgels, piano's en grammofonen van de belangrijkste aristocratische salons, alsook in sommige minder geraffineerde plaatsen van een westerse wereld dat net begonnen was met het [massaal] delen van cultuur.

Het wereldwijde verkoop van bladmuziek en opnames van "De Weduwe" bereikte tientallen miljoenen mensen. Geen enkel ander muziektheaterwerk had tot dan toe genoten van zo'n verblindend internationaal commercieel succes, geen had de harten van miljoenen toeschouwers in verschillende landen harder doen kloppen.

Een ieder was verblind door de geniale mix van elegantie, glamour, muziek van de hoogste kwaliteit en humor, van dichtbij beleefd, genietend van personages die zichzelf hebben overtroffen door te veranderen in personages type, universele.

Lehar's werk definieerde wat wij nu als de romantische komedie kennen, eerst op het grote scherm getoond in de zwart-witte "stomme films", later in technicolor in de tijd van Lana Turner, en daarna op televisie in meerdere versies. Dit opende de weg voor allen die in "De Weduwe" een indicator zagen, dat het mogelijk was om maximale commercieel succes te behalen en optimale kwaliteit te behouden.

Volgens de Artdirector van Vocemmus, sopraan en zanglerares Jovita Gómez Couto, is het werk "een inspiratie en een enorme verantwoordelijkheid tegelijk. Lehar bewees dat het mogelijk was om het hoogste muzikale en artistieke niveau toe te passen aan iets intiems, dagelijks, vol humor en levendig, en aan iets aantrekkelijks, zowel commercieel als cultureel. Lehar distantieert ons van de valse dichotomieën die soms ontstaan tussen de verantwoordelijkheid voor ons cultureel erfgoed en de zoektocht naar levensvatbare producten, om ontwikkeling en groei in cultuur als een industrie te genereren. Lehar wist te voldoen op beide fronten, vergelijkbaar met wat wij bij Vocemmus al jaren proberen te bereiken; om van cultuur, met de strengste artistieke eisen, iets aantrekkelijks te maken voor iedereen. Ik denk dat wij in Alicante het verdienen om een werk van deze omvang te mogen presenteren."

Die Lustige Witwe (La Viuda Alegre)
Zondag 17 december om 18.00 uur
Teatre Calderon, Plaza de España 14, Alcoy
Entree: 30 euro. Tickets: ticketalcoi.com
Vlamingen in de Wereld - Costa Blanca & Vocemmus
verloten 2 tickets voor deze voorstelling!
Klik hier voor meer informatie.

1.12.2017
 
Local Tours
Miche de Groof
sphoekk
doyouwanna