Schrijf u in op onze nieuwsbrief

e-mailadres:

Ik heb het Privacy beleid gelezen en ga hiermee akkoord.twitter
Alicante
Betoging voor de Republiek en tegen de monarchie
Meer dan 300 personen hebben op zaterdag 14 april in Alicante betoogd om de 2de Spaanse Republiek, die duurde van 1931 tot 1939, te herdenken en de 3de Spaanse Republiek uit te roepen. De betoging vertrok om 11.00 u aan de plaza de toros (stierenvechtersarena).
Aan de Mercado Central werd een korte halte gehouden om de slachtoffers van de bombardementen door de troepen van Franco te herdenken. Bij deze bombardementen verloren meer dan 300 mensen - hoofdzakelijk burgers - het leven.
De betoging eindigde met een hommage aan Archibald Dickson, de kapitein van het kolenschip Standbrook, waarmee hij duizenden republikeinen in veiligheid bracht naar Oran, een havenstad in het huidige Algerije.
De republikeinen die achterbleven kwamen terecht in de strafkampen van generaal Franco of werden zonder enige vorm van proces geexecuteerd. Aan boord van de Stanbrook waren ook een aantal buitenlanders die meegevochten hadden in het Republikeinse leger.
De betoging werd georganiseerd door de twee belangrijkste Spaanse vakbonden en kreeg de steun van Podemos (een Spaanse liberale partij) en van alle linkse partijen. Tijdens de betoging werden vooral slogans gescandeerd tegen de monarchie.
Foto: De betoging in het centrum van Alicante.
17.04.2018
 
Local Tours
Miche de Groof
sphoekk
doyouwanna