Schrijf u in op onze nieuwsbrief

e-mailadres:

Ik heb het Privacy beleid gelezen en ga hiermee akkoord.twitter
San Vicente del Raspeig
Fibromyalgiepatiënten eisen meer aandacht
De fibromyalgiepatiënten van de provincie Alicante eisen meer centra waar ze behandeld kunnen worden. Momenteel kunnen ze alleen terecht in het Hospital de San Vicente del Raspeig. In de Deelstaat Valencia lijden zo'n 200.000 personen aan fibromyalgie, in de provincie Alicante ongeveer 73.500.
Fibromyalgie is een vorm van reuma die niet de gewrichten treft, maar de spieren en het bindweefsel. De Nederlandse benaming voor deze ziekte is 'wekedelenreuma' of 'spierreuma'. Fibromyalgie komt voor bij 2% van de volwassenen tussen 20 en 60 jaar. Vrouwen hebben tien keer vaker last van deze aandoening dan mannen.
Deze aandoening gaat gepaard met chronische pijn en stijfheid verspreid over het lichaam. De meest gevoelige plekken zijn aanwezig in de nek, heupen, schouders en handen. De pijn straalt uit naar de spieren in het hele lichaam. Patiënten hebben daarnaast last van spijsverteringsklachten, huidklachten, eczeem, droge ogen en droge mond. Fibromyalgie gaat ook gepaard met een tintelend of branderig gevoel in de ledematen. De klachten zijn 's morgens meestal het hevigst. Bij veel patiënten wordt een afwijking in het slaappatroon geconstateerd. Door het ontbreken van een goede nachtrust raken ze oververmoeid. Dit kan leiden tot chronisch energiegebrek en uitputting.
In het ziekenhuis van San Vicente del Raspeig krijgen de patiënten medicatie en een aangepaste bewegingstherapie omdat bewegen essentieel is bij fibromyalgie. Een derde pijler van de therapie zijn de workshops. Elke 14 dagen worden voor de patiënten workshops georganiseerd waar ze ontspanningstechnieken leren, adviezen krijgen om beter te slapen en over een aangepaste voeding.
Voor meer informatie over fibromyalgie kunt u terecht bij de Nationale Vereniging voor Fibromyalgie patiënten (deze informatie is in het Nederlands).
11.02.2018
 
Local Tours
Miche de Groof
sphoekk
doyouwanna