Schrijf u in op onze nieuwsbrief

e-mailadres:

Ik heb het Privacy beleid gelezen en ga hiermee akkoord.twitter
Lezuza
Romeinse ambachtsmarkt met levende geschiedenis
In het weekend van 22, 23 en 24 juni wordt er in Lezuza, in de provincia Albacete, weer een Romeins festival georganizeerd met gladiatoren, rondleidingen in het museum en naar de archeologische opgravingen, historische spelen tussen de ru&ium;nes en in het dorp, proeverij van kruidige wijn en oud-romeinse gerechten en een kleine, interessante kunstmarkt.

Tenzij u geïnteresseerd bent in archeologie en oude geschiedenis, hebt u waarschijnlijk nog nooit gehoord van Lezuza, of Libisosa zoals het heette al vóór de Romeinen er kwamen. In Lezuza ligt één van de grootste en rijkste opgravingsgebieden van Spanje, waar vondsten gedaan zijn uit de vijfde eeuw v.Chr., maar ook uit de tijd der Romeinen (300 v.Chr.) en de Middeleeuwen. Libisosa was in die tijden zo belangrijk omdat het op een kruispunt lag van diverse belangrijke verbindingsroutes van Complutum (het huidige Alcalá de Henares), Toletum (nu Toledo), Emerita Augusta (Mérida) en Corduba (C&oaucte;rdoba) naar Carthago Nova (Cartagena). Sinds een team van de Universiteit van Alicante daar in 1996 begon met opgravingen, zijn er al meer dan 100.000 vondsten gedaan en gekatalogizeerd, en geschat wordt dat er amper 10% is blootgelegd.

Tijdens de "VI Jornadas de Recreación Histórica de Libisosa" spelen zich in en om het dorp allerlei interessante aktiviteiten af: bezoeken aan het museum, de kerk en de opgravingen, historische opvoeringen van o.a een slavenmarkt, gladiatoren-spelen, muziek en een dansuitvoering. In het centrum van het dorp wordt een ambachtsmarkt gehouden en zowel de bewoners van Lezuza als de deelnemers aan de markt gaan gekleed als Romeinen, om in de sfeer van het festival te blijven.

Diverse deelnemers aan de ambachtsmarkt verkopen er niet alleen hun werk, maar geven ook demonstraties van hun ambacht. Een Italiaanse artesano geeft uitleg en laat zien hoe de Romeinen vroeger hun enorme mozaïeken maakten, een pottenbakker beschildert copieën van traditioneel Romeins aardewerk, een andere brengt zijn draaischijf mee en laat u zelf een schaaltje of kommetje maken. José laat zien hoe u van koehoorns en geweien lepels, messen en kammen kunt maken en Susana legt uit hoe u zelf papier kunt scheppen. Voor de kinderen zijn er workshops, er worden (Romeinse) verhalen verteld en op vrijdag en zaterdag is er 's avonds laat een vuurshow. Er is dus van alles te doen in en om Lezuza.

Het feest begint op vrijdagavond, maar de meeste aktiviteiten vinden plaats op zaterdag, vanaf 9 uur 's morgens tot ná middernacht, en op zondagochtend. Wie niets van dat alles wil missen, kan overnachten in het Casa Rural of Hostal (pension) en er is een groot (gratis) terrein ingericht voor motorhomes.

Meer informatie kunt u vinden op de website portalhistoria.es of bij het toeristenbureau, tel. 689 511 721. Wilt u meer weten over de ambachtsmarkt, bel dan de organizerende vereniging Amata op 639 979 678 (ze spreken Nederlands). Foto's van de markt van vorig jaar vindt u op www.amata.es.
09.06.2018
 
Local Tours
Miche de Groof
sphoekk
doyouwanna