Home Nieuws Bergwandelen vanuit de zetel

Bergwandelen vanuit de zetel

5 minuten (lectuur)
1,061

ALICANTE. Het centrum voor Artificiële Intelligentie ‘Cenid’ van Alicante heeft zijn eerste grote project gelanceerd, waarbij paradoxaal genoeg nu net het minst gedigitaliseerde onderwerp gedigitaliseerd werd, namelijk de bergstreken uit de provincie Alicante.

Het project ‘Sendero de la montaña de Alicante’ heeft niet minder dan 640 kilometer bergpaden naar de digitale wereld overgebracht, verdeeld in 34 etappes, zodat men nu die wandelingen kan maken vanuit een comfortabele zetel. Het is een uniek project in Spanje, de eerste maal dat over zo’n lange afstand natuurgebieden worden vastgelegd. Het project ontstond in de universiteit van Alicante. De universiteit was samen met de universiteit Miguel Hernández in Elche en de provinciale deputatie van Alicante de oprichter van het Cenid.

“Het is een uitnodiging om de streek te leren kennen, of opnieuw kennen, wandelend langs landschappen die we alleen zien vanaf de rijweg en autosnelwegen” zeggen de initiatiefnemers. “Het landschap wekt steeds meer toeristische belangstelling, zoals de cijfers aanduiden. Landschappen zoals de vallei van de Gallinera worden steeds drukker bezocht, maar niet iedereen heeft de mogelijkheden om daar te gaan wandelen en de bergtoppen te bereiken. Ons project heeft ook tot doel de mensen te sensibiliseren en op te voeden en op een heel andere manier het landschap te beleven.”

Volgens de makers van het programma moet de mens niet alleen in contact met de natuur komen via sportcomplexen en themaparken, maar naar de ongerepte, originele natuur geleid worden, om het belang van het landschap in te zien.

Het project kon tot stand komen dankzij de medewerking van 27 verenigingen van bergwandelaars en andere vrijwilligers, zegt men vanuit Cenid. De 640 kilometer, die verdeeld zijn in 34 etappas, behelzen de sector Maigmó-Cid (UA-Biar), met 5 etappes; de sector Mariola-Benicadell (Biar-L’Orxa), met 6 etappes; de sector La Safor-Oltà (L’Orxa-Calp), met 7 etappes; de sector Oltà-Ponoig (Calp-Polop) met 6 etappes; de sector Puig Campana-Aitana (Polop-Benifallim), met 5 etappes en de sector Cabeçó d’Or-Penya Migjorn (Benifallim-UA), met de laatste 5 etappes.

Alles werd opgenomen met het dispositief Google Trekker en de weg kan men helemaal lopen via Google Maps. De bedoeling van Cenid is nu om het hele project nog verder uit te werken met gegevens over geologie, geschiedenis, etnografie, kunst, klimatologie, literatuur, etc.

“Het is in de eerste plaats een educatief project, dat gericht is naar het respect voor de natuur. Onze bergstreken zijn tere gebieden die al te vaak worden ‘mishandeld’ door branden en woningbouw. We moeten die gebieden beter beschermen en om dat te kunnen bereiken moeten we de mensen in de eerste plaats bewust maken van het belang. Dat is gemakkelijker als men die streken leert kennen en waarderen. Het mediterraan ecologisch systeem heeft al veel te lijden gehad en met ons initiatief hopen we mee te werken aan het behoud van dit waardevol patrimonium.”

Het was voor de vervaardigers van het project wel een hele klus, want iedere meter van die 640 kilometer over hoge bergtoppen en door smalle kloven hebben ze met hun apparatuur moeten afleggen, maar de beloning is dit unieke eindresultaat.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Wandelen met VIW-Costa Blanca

Twintig dapperen togen naar de Vall de Gallinera voor de bloesemtocht van de kersenbloesem…