Home Home Cap d’Or van Moraira wordt onder handen genomen

Cap d’Or van Moraira wordt onder handen genomen

2 minuten (lectuur)

Het gemeentebestuur van Teulada heeft een architectenbureau onder de arm genomen om een plan uit te werken dat meer belangstelling moet wekken voor het landschappelijk en archeologisch geheel van de kaap Cap d’Or op het grondgebied van Moraira. Ook moet de toegang tot de kaap gemakkelijker worden gemaakt.

Alles wordt voor een groot gedeelte gefinancierd door de Europese Fondsen Feder. In totaal zal de aanpak van de kaap ongeveer een miljoen euro kosten, maar de eerste fase kost 104.000 euro.

Een van de architecten is Santiago Varela Botella, expert in middeleeuwse wachttorens langs de kust van de provincie Alicante. Hij publiceerde hierover enkele studies.

De wachttoren op de kaap van Moraira onderging reeds een restauratie, maar vertoont nu opnieuw scheuren. Om dit te herstellen moeten de stenen één voor één verwijderd worden en daarna weer op hun oorspronkelijke plaats teruggezet.

Maar dit is niet het enige. Het project voorziet ook een aanpassing van het pad dat de kaap oploopt en het dicht maken van een oud waterreservoir, samen met de aanleg van andere paden over de kaap, langs de resten van een Iberisch dorp. Bij de resten van dit dorp zullen ook verdere archeologische opgravingen worden gedaan.

Anderzijds wil men ook de toegang naar de grot Cova de les Cendres gemakkelijker en veiliger maken. Deze grot is heel belangrijk in het onderzoek naar de prehistorische bewoners in de streek, maar moeilijk bereikbaar en momenteel afgesloten voor het publiek. Men wil de grot weer open stellen en geleide bezoeken organiseren langs de opgravingen.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Expositie Jan Keysers

Expositie Jan KeysersExpositie ter ere van recent overleden Nl beeldhouwer Jan Keysers: Ja…