Home Nieuws Centrale regering bestempelt Vega Baja tot rampgebied

Centrale regering bestempelt Vega Baja tot rampgebied

4 minuten (lectuur)
1,113

ORIHUELA – De centrale regering heeft de streek Vega Baja in het zuiden van de provincie Alicante officieel tot rampgebied verklaard vanwege de hevige storm die onlangs over het gebied raasde en grote schade heeft aangericht.

Ook andere gebieden waar de storm tussen 11 en 14 september actief is geweest, werden tot rampgebied verklaard. Vega Baja is de streek waar de storm voor de meeste schade heeft gezorgd. Door de benoeming tot rampgebied zal de Vega Baja geld ontvangen uit Madrid voor de wederopbouw van de infrastructuren en om de gedupeerden financiële hulp te kunnen bieden bij de wederopbouw van hun woningen.

In het Koninklijke Decreet waarin de noodsituatie in Vega Baja werd vastgelegd, werd bepaald dat de centrale regering 774 miljoen vrijmaakt voor gebieden die sinds 1 april te maken hebben gehad met natuurrampen en die dus in aanmerking komen voor schadevergoedingen. Het gaat om een 20-tal provincies waarin stormen, bosbranden en andere rampen plaatsvonden. Volgens de Valenciaanse overheid loopt de opgelopen schade in de streek Vega Baja alleen al op tot 1,5 miljard euro.

Modder

Zowel de gemeenten in de Vega Baja als de provincie Alicante en de Valenciaanse overheid hadden aangedrongen op de buitengewone maatregel om zo snel mogelijk weer terug te keren naar de situatie van voor de storm in het rampgebied. Eind vorige week waren er nog altijd bewoners die de modder uit hun woningen moesten vegen en straten die nog altijd blank stonden. Zo’n 3000 leerlingen konden nog altijd niet naar school en een aantal wegen was nog altijd afgesloten.

Bureaucratie

De vraag is nog altijd hoeveel geld de streek zal ontvangen en hoeveel van de schade er voor dat bedrag hersteld zal kunnen worden. Ook vragen politici, inwoners en anderen zich af of de bureaucratische beslommeringen niet te ingewikkeld zullen zijn, waardoor het misschien wel jaren kan duren voordat mensen hun financiële steun ook daadwerkelijk ontvangen zoals bijvoorbeeld het geval was na de aardbeving in Lorca of recentelijk de hulp voor bewoners van Mallorca: een jaar geleden zorgde de storm die over het eiland raasde voor enorme schade en pas sinds vorige week kunnen bewoners een aanvraag indienen voor financiële steun voor de wederopbouw van hun woningen.

Valenciaanse deelregering

Niet alleen vanuit de centrale regering wordt er geld vrijgemaakt voor de Vega Baja, ook de Valenciaanse deelregering vergaderde afgelopen week over de te bieden steun: inwoners kunnen voor geleden schade tot 4500€ ontvangen voor hun woningen en de gemeenten in de streek krijgen 10 miljoen euro. In totaal wordt er 23,5 miljoen vrijgemaakt voor gedupeerden. De eerst 1500€ kunnen inwoners bovendien al snel ontvangen.

Bron: Weekblad Hallo, woensdag 25/9/2019 – Jaargang 26 – N°39, pag. 1 en 5

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Invloed van het Spaans op het Nederlands

Naar aanleiding van een bericht op Facebook van de Ambassade van België te Madrid over Spa…