ALICANTE. De pandemie van coronavirus heeft de langverwachte expositie van de krijgers van Xi’an in het MARQ in Alicante in de war gestuurd. Normaal gezien zou deze expositie zijn deuren geopend hebben in oktober, maar de provinciale deputatie van Alicante heeft na een vergadering met de Chinese autoriteiten besloten alles te verplaatsen naar volgend jaar. In 2021 zullen de terracota-soldaten in Alicante te zien zijn van 29 april tot 31 oktober.
‘Los guerreros de terracota de Xi’an. Guardianes eternos del primer emperador’ brengt voor het eerst soldaten en zelfs een paard uit het graf naar Spanje, in samenwerking met het Centrum voor Promotie van het Cultureel Patrimonium van Shaanxi en met bijzondere goedkeuring van de Chinese autoriteiten.
De vice-voorzitter van Cultuur, Julia Parra, bevestigde dat afgelopen week het akkoord met China werd bereikt voor de vermelde data in 2021. Alles verliep niet zo vlot, want het overbrengen van de terracotasoldaten dient met de grootste omzichtigheid en veiligheidsmaatregelen te gebeuren.
Niet minder dan 160 stukken worden naar Alicante overgebracht voor de grootste expositie over de beroemde krijgers die ooit in Europa te zien was. Het gebeurde in 2018 in Liverpool, waar 700.000 mensen op de been kwamen om de expositie te zien van deze soldaten die in 1987 door de UNESCO tot Werelderfgoed werden verklaard.
Het Terracottaleger is de benaming voor de archeologische vondst van ongeveer 8000 terracottafiguren die als grafgiften werden meegegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. Het ‘leger’ bevindt zich tussen de berg Li en het hedendaagse Xi’an.
Bij de bouw van zijn mausoleum werden naar schatting zo’n 700.000 arbeiders ingezet, ruim twee keer zoveel als bij de Chinese Muur. Van de kleine honderd grafkamers zijn er nog maar enkele geopend; er liggen nog ontelbare schatten onder de grond. Later is het Terracottaleger geleidelijk aan bedekt met een drie meter dikke zandlaag. Zo heeft het leger 2200 jaar onder de grond gelegen.
Op 29 maart 1974 ontdekten boeren die een put aan het graven waren een terracottasoldaat, de grootste archeologische vondst van de twintigste eeuw. Er werd verder gegraven en met de opgravingen kwamen duizenden soldaten en paarden te voorschijn, een heel leger dat de keizer vergezelde in zijn onsterfelijkheid. Met de huidige technieken is het nog niet verantwoord om zonder beschadiging het graf van de keizer met eventuele schatten op te graven.
China gaat heel zorgvuldig om met deze ontdekking, de grootste geschiedkundige ontdekking na de Egyptische piramiden, en slechts zelden worden er stukken uitgeleend. Het is voor Alicante dan ook een bijzondere eer om deze tentoonstelling te mogen organiseren, die tot stand is kunnen komen dankzij de invloed van de uitgebreide Chinese kolonie in de provincie Alicante.
Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi