Home Nieuws Niet te missen Voorstellen IATA om terug te kunnen vliegen

Voorstellen IATA om terug te kunnen vliegen

5 minuten (lectuur)
1,275

Facebook en andere sociale media staan vol met vragen over wanneer we opnieuw zullen kunnen reizen en vooral vliegen. Voorlopig werden er nog altijd geen concrete uitspraken gedaan over wanneer het terug mogelijk zal zijn omdat het nog van teveel factoren afhangt.

De internationale vereniging voor luchttransport IATA (International Air Transport Association)heeft inmiddels wel al 12 maatregelen uitgewerkt waarmee zij denken dat het terug mogelijk moet zijn om te vliegen. Het betreft voorlopig nog altijd een kladversie van een nieuw protocol over hoe het er in de toekomst zou moeten aan toegaan.

 1. IATA weigert pertinent om de vliegtuigen te laten vliegen met een lege zetel tussen 2 passagiers. Volgens hen is deze maatregel niet doeltreffend en is het risico op infectie miniem in een vliegtuig. Ze zijn wel voorstander voor het verplichten van een mondmasker in het vliegtuig en voorzien ook andere preventie- en detectiemaatregelen.
 2. Naast de gewone informatie van de passagiers waarover ze al beschikken (eID-nummer, geboortedatum,…) willen ze meer informatie bijvoorbeeld over contacten van de passagiers. Dit  zou het gemakkelijker om mensen op te sporen in het geval van een besmetting. De passagiers zouden eventueel op het vliegtuig een formulier moeten invullen voor ze op de luchthaven aankomen.
 3. Fysieke afstand in al zijn aspecten: niet alleen tussen personen maar ook het vermijden van groepen mensen bij veiligheidscontroles of bij het opstappen op een vliegtuig.
 4. Er wordt sterk aangeraden (kan niet verplicht worden) dat de vliegtuigcrew, mensen die de check-in doen en het luchthavenpersoneel een masker dragen.
 5. In Dubai voert Emirates al een test uit voor de passagiers aan boord gaan, maar aangezien de tests nog niet echt 100% veilig zijn is dit geen optie op korte termijn.
 6. IATA vraagt aan de regeringen dat de desinfectering van de luchthavens verschillende keren per dag gebeurt. Op die manier worden besmettingen vermeden op de banken en in de bars en winkels.
 7. De mogelijkheid wordt ook bekeken om immuniteitspaspoorten in te voeren als blijkt dat een persoon niet meer opnieuw besmet kan raken. Voorlopig bestaat hier nog veel onduidelijkheid over.
 8. Zowel bij het betreden van de luchthaven als bij het verlaten van het vliegtuig de temperatuur meten.
 9. IATA vraagt ook aan de regeringen naar samenwerking dmv een organisatie die gespecialiseerd is de coördinatie van vluchten met een tussenstop om zo ook besmettingen te vermijden.
 10. Er zal geprobeerd worden om de facturatie zoveel mogelijk machinaal te laten gebeuren om de contacten tussen het personeel en de passagiers te vermijden. Voor de afhaling van de koffers wordt er gevraagd om meer afhaalpunten te voorzien om lange wachttijden te vermijden.
 11. Meer aandacht schenken aan camera’s met gezichtsherkenning en elektronische paspoortlezers. Daarnaast ook elektronische instapkaarten om het contact tussen personeel en passagiers te vermijden.
 12. Het niet toelaten van familie en vrienden tot het luchthavengebouw die geen vlucht nemen maar die er enkel zijn om afscheid te nemen van de passagier.

Zoals reeds eerder gezegd betreft het voorlopig nog altijd voorstellen want niettegenstaande IATA een heel belangrijk organisme is op internationaal niveau zullen/kunnen de maatregelen van land tot land verschillen.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Niet te missen
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Wat met de mondkapjes vanaf 26/6?

De Ministerraad heeft op 24/6 een akkoord bereikt in verband met de versoepeling van de mo…