Home Nieuws Niet te missen Wat mag en wat mag niet tijdens de feestdagen

Wat mag en wat mag niet tijdens de feestdagen

8 minuten (lectuur)
1,205

ALICANTE. Het worden waarschijnlijk de vreemdste eindejaarsfeesten die we ooit beleefden. Covid-19 heeft overal roet in het eten gegooid en blijft dat doen tijdens de kerst- en nieuwjaarsfeesten. De Spaanse regering, zoals die van vele landen op dit ogenblik, staat dus voor een groot dilemma. Men weet dat dit de belangrijkste familiefeesten van het jaar zijn en dat een grote meerderheid van de bevolking die niet willen missen. Men moest het dit jaar al stellen zonder de patroonsfeesten en andere grote vieringen en nu ook dit nog moeten missen…

In de overtuiging dat ze toch niet zullen opgevolgd worden, zijn er desondanks toch maatregelen afgekondigd. “Met Kerstmis blijven we thuis en vermijden we niet noodzakelijke verplaatsingen” zei eind afgelopen week minister voor Gezondheid, Salvador Illa, die een akkoord bereikte met de meerderheid van de deelstaten wat de opgelegde beperkingen betreft. Alle deelstaten, met uitzondering van Madrid, waren voorstander van het behouden van de regionale afsluitingen tussen 23 december en 6 januari, met uitzondering van enkele gevallen die al werden vastgelegd tijdens de alarmtoestand. Dat wil zeggen dat de Madrilenen wel toelating hebben om zich naar andere regio’s te verplaatsen, maar geen toelating hebben om die andere regio’s binnen te komen. Vreemde situatie.

Wat Spanje worden de volgende beperkingen opgelegd:

– Het zich verplaatsen van de ene regio naar de andere tussen 23 december en 6 januari mogen alleen om dringende of noodzakelijke redenen, waaronder wel bezoek aan familieleden.

– De familiale feesten op 24, 25 en 31 december en op 1 januari worden beperkt tot tien personen, liefst van dezelfde samenleving.

– De verplaatsingen met kerstnacht en oudejaarsavond zijn niet meer toegelaten na 1.30 uur, behalve indien men naar de eigen woning terugkeert.

– Restaurants en bars dienen zich te houden aan het maximum aantal toegelaten personen.

– Er mag niet gegeten of gedronken worden op straat, op pleinen of in parken.

– Er mogen geen culturele of sportieve manifestaties worden gehouden.

– Kerkdiensten mogen worden gehouden met respecteren van het maximum aantal toegelaten personen. Tijdens de dienst mag er niet worden gezongen, geen beelden worden aangeraakt of mag geen fysiek contact worden gemaakt. Men moet gebruik maken van opnamen. De middernachtmis met Kerstmis mag daarop geen uitzondering zijn.

Daarnaast zijn er nog meer beperkingen die vooral gericht zijn naar de Spaanse tradities tijdens die feestdagen, maar niet zozeer van belang zijn voor buitenlanders en meldt het communiqué van het ministerie van Gezondheid nog een aantal raadgevingen die we allemaal kennen in verband met hygiënische voorzorgen.

Maar iedere deelstaat kan op eigen initiatief deze maatregelen versterken. Wat betreft de Comunidad Valenciana wil men de verplaatsingen naar en van andere deelstaten beperken tot 24, 25, 26 en 31 december en 1, 5 en 6 januari, in plaats van de hele periode van 23 december tot 6 januari. De nachtklok zal op deze dagen een half uur vervroegd worden tot 1 uur in plaats van 1.30 uur. Er mogen vanaf 00.30 uur geen bestellingen meer worden aangenomen.

Het aantal toegestane personen wordt beperkt tot zes, behalve als het om familie gaat, dan houdt men de nationale norm van 10 personen aan.

Parken, plantsoenen, themaparken en andere openbare plaatsen moeten worden afgesloten om 23 uur. Indien afsluiten niet mogelijk is, mogen ze in ieder geval niet betreden worden.

De Comunidad Valenciana blijft de interregionale grenzen gesloten houden tot 15 januari.

De Valenciaanse regering wil bovendien dagelijks de evolutie volgen en in verband daarmee eventueel nieuwe maatregelen treffen. Voor buitenlanders een moeilijke zaak om op de hoogte te blijven, want het Valenciaans Staatsblad wordt verzorgd in Valenciaans en Castiliaans.

Experts sceptisch tegenover maatregelen

De opgelegde beperkingen voor de eindejaarsfeesten werden door enkele experts in de evolutie van het coronavirus met scepticisme ontvangen. Magda Campins, hoofd van de afdeling Preventieve Zorg en Epidemiologie van het ziekenhuis Vall d’Hebron in Barcelona, is zich er van bewust dat de bevolking na zovele maanden beperkingen met de eindejaarsfeesten eindelijk eens een echt familiefeest wil beleven of plezierig de jaarwisseling gaan vieren met een groep vrienden. Zij begrijpt dat het onmogelijk is om die beperkingen nog langer vol te houden en wijst er op dat te snel de maatregelen versoepelen een negatief effect heeft en de pandemie veel sterker de kop zal opsteken. Zij wees hiervoor naar het voorbeeld van Italië.

“Het is begrijpelijk dat na al die maanden van beperkingen de bevolking eindelijk nog eens een feest wil vieren met familie en vrienden en dat indijken is een onmogelijke zaak.” Het is onmogelijk om ieder huis te gaan controleren en dat weet men, dus de familiebijeenkomsten zullen heel dikwijls de tien personen overschrijden. Wat de experts echter het meest zorgen baart is het openen van de discotheken tot middernacht. “Alsof het virus alleen maar na middernacht wordt verspreid.”

Dat de regeringen zich van deze bedreiging bewust zijn, hebben ze toegegeven. Men verwacht vanaf de eerste week van januari dan ook weer een sterke heropleving en de experts spreken over een onvermijdelijke derde golf.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Niet te missen
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Wat met de mondkapjes vanaf 26/6?

De Ministerraad heeft op 24/6 een akkoord bereikt in verband met de versoepeling van de mo…