Home Nieuws Dieren geven geen voorrang

Dieren geven geen voorrang

4 minuten (lectuur)
224

De druk bereden rijwegen AP-7, A-7, de N-332 en de A-31 in de provincie Alicante zijn de wegen waar de meeste ongevallen met dieren zich voordoen volgens de statistieken van de laatste vijf jaar. Ook de rijweg door de sierra de Mariola, een beschermd natuurgebied, heeft veel te lijden onder dit soort voorvallen. De verzekering is niet aansprakelijk voor de mogelijke schade aan de wagen, toegebracht door een aanrijding met een dier.

Gemiddeld wordt dagelijks een aanrijding met een dier aangegeven aan de verzekering, maar de meeste aanrijdingen hebben geen gevolg. Het aantal overreden dieren op de wegen spreekt wel boekdelen, en niet alleen op de drukke wegen. Op de wegen die langs of door bosrijke gebieden lopen is het bijna een normaal verschijnsel dat men langs de weg een slang, egel of konijn ziet liggen dat het slachtoffer is geworden van een aanrijding. Dat heeft geen gevolg voor de wagen, maar het gebeurt meermaals dat de auto geconfronteerd wordt met een everzwijn of een hert en dan is de impact veel groter en met grotere gevolgen. Volgens de Algemene Directie voor Verkeer van de provincie Alicante, gebeurt dit soort aanrijdingen steeds vaker. Volgens die directie is het aantal aanrijdingen met dieren waarvan men weet heeft in vier jaar met 44% gestegen.

De autosnelwegen en andere belangrijke rijwegen worden wel afgeschermd door een draadomheining, maar kleinere dieren zoals konijnen, egels, slangen, fretten, etc… kunnen daar gemakkelijk doorheen.

Aanrijdingen met everzwijnen zijn geen zeldzaamheid in de bosrijke gebieden. Dieren worden verblind door de koplampen van de auto en blijven verblind in het midden van de weg staan. Zij zorgen voor de meeste materiële schade. De aanrijdingen met die dieren of met gemzen of herten, zijn frequent in de Sierra de Mariola en in de bossen van het gewest Marina Alta.

Indien het gaat om dieren die een eigenaar hebben, zoals niet alleen honden en katten, maar ook schapen, geiten of zelfs stieren, wordt die eigenaar aansprakelijk gesteld voor de schade aan het voertuig.

Rond de bewoonde kernen zijn het dan weer de honden en katten die het grootste deel van de slachtoffers vormen van aanrijdingen. De eventuele schade aan het voertuig is dan wel beperkt, maar ook hier komt de verzekering niet tussenbeide, tenzij dit in een clausule wordt opgenomen.

Bron: Costa Blanca Nieuws

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

6 en 8 december: nationale feestdagen

Dit jaar vallen twee nationale feestdagen op dagen die een lange brug kunnen betekenen, na…