Home Nieuws Dineren in een vuurtoren

Dineren in een vuurtoren

4 minuten (lectuur)
773

ALICANTE. Steeds meer worden openbare gebouwen die hun doel verloren hebben, aangewend voor andere doeleinden, waar ze oorspronkelijk niet voor bestemd waren. Terwijl de vuurtoren van de kaap San Antonio een informatiecentrum over het natuurpark Montgó wordt, zal de vuurtoren van Cabo de las Huertas omgetoverd worden tot restaurant. De vuurtoren blijft wel eigendom van de directie van de haven van Alicante, maar er wordt een concessie verleend aan de groep Restaura Gestión Forty, eigenaars van het restaurant ‘Mauro Place to be’, beter bekend als Torre Castillo of Torre Mauro de Playa in de avenida Historiador Vicente Ramos.

Er waren vele kandidaten, maar Forty won het ten slotte van Herga Hostelería, Chaflán de Luceros, Jengibre en Alicante Gastronómica. Forty zal volgens het contract de renovatie uitvoeren en het gebouw dat diende voor de technici die de vuurtoren bedienden, samen met het magazijn, tot restaurant ombouwen.

Daarvoor krijgen ze in ruil de exploitatie voor vijftien jaar. Voor die verbouwing heeft men nog wel de toelating nodig van het departement voor Leefmilieu van het gemeentebestuur van Alicante. Verder staat in het contract dat Forty moet zorgen voor het behoud van de omgeving en bezoeken moet toestaan aan de toren, gebouwd in 1856, en de batterijen en schuilplaatsen uit de Burgeroorlog op de klippen. Daarnaast is de aanleg van een botanische tuin voorzien in het domein. De autoriteiten willen niet alleen een restaurant, maar ook een toeristische trekpleister maken van het gebouw en zijn omgeving.

Het is de tweede vuurtoren in de provincie Alicante die een openbare bestemming krijgt. De vuurtoren op de kaap San Antonio in Jávea  wordt eveneens onder handen genomen volgens een project van de Duitse architecte Ulrike Wehr. Hier komt een informatiecentrum over de kaap en zijn ongeving, een patio waar voor scholen onderricht wordt gegeven of waar men conferenties kan houden, een botanische tuin, bar en toiletten en een expositiezaal. Alleen de toren zelf kan niet bezocht worden, want die functioneert nog steeds.

In Denia heeft het gemeentebestuur eindelijk een bestemming gegeven aan de grote oude herenhoeve in het park Torrecremada. Het park zelf werd al een hele tijd geleden mooi aangelegd en opengesteld voor het publiek, maar het gebouw en zijn omgeving werden verwaarloosd en werd een doelwit voor bijeenkomsten van adolescenten en drugsverdeling. Een totale ommekeer, want nu wordt het een onderdeel van de universiteit van Alicante, namelijk een centrum voor de Mediterrane gastronomie.

Het zijn enkele van de vele voorbeelden die aantonen dat het mogelijk is om bepaalde historische gebouwen niet meer te laten verkommeren, maar ze een openbaar nut te geven.

Bron: Weekblad Hallo, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Het hoe en wat van klachtenformulieren in Spanje

Elk bedrijf, winkel of onderneming die een service aanbiedt tegen betaling moet in Spanje …