Home Nieuws Eeuwenoude traditie nu ook verboden in Denia

Eeuwenoude traditie nu ook verboden in Denia

4 minuten (lectuur)
307

Na Calp en Jávea zal nu ook Denia het feest van San Juan, de kortste nacht van het jaar, moeten missen. Langs de kust is het sinds de middeleeuwen al traditie om zich die nacht op het strand te verzamelen en een vuur aan te steken. Dat is nu ook in Denia verleden tijd, tenzij het gemeentebestuur nog van gedacht veranderd, maar dat zit er nog niet zo direct in.

In 2018 vaardigde de Valenciaanse regering een wet uit die het ontsteken van vuur op de stranden verbood, met uitzondering voor die nacht van San Juan. Maar enkele gemeenten, waaronder nu Denia, breidden dit uit tot het hele jaar. Ook geen traditionele brandstapel meer op de kortste nacht van het jaar.

De reden? Betere bescherming voor het leefmilieu en de rijke(?) fauna en meer veiligheid. Die fauna heeft er in meer dan 700 jaar nooit onder geleden en er waren nog nooit doden te betreuren. Stemmen uit de oppositie menen dat het gewoon gaat om de reiniging door de gemeentediensten te besparen.

Vooral vanuit de partij Ciudadanos kwam er hevige reactie met, de vraag of men nu ook – in verband met die zorgwekkende kijk naar het leefmilieu en de veilig heid – de Fallas gaat verbieden. “Men ontneemt de bevolking een eeuwenoude traditie op deze speciale nacht om redenen die helemaal niet met de waarheid in overeenstemming zijn en men ontneemt de mensen alweer een stuk vrijheid” zegt men vanuit die partij.

De geboorte van de Heilige Johannes de Doper is een hoogfeest in de Katholieke Kerk dat op 24 juni wordt gevierd. Rond dit feest zijn nog vele gebruiken, zoals vreugdevuren, die teruggaan op voor-christelijke midzomerfeesten die gehouden werden rond de zomerzonnewende.

Het Sint-Jansvuur is zo’n vreugdevuur, genoemd naar Johannes de Doper, dat in vroegere eeuwen deel uitmaakte van de midzomerfeesten en reeds sinds de voor-christelijke tijd in vrijwel alle landen van Europa op 23 of 24 juni werd ontstoken.

De Hogueras in Alicante hebben van origine te maken met het vieren van de langste dag op 23 juni waarop veel oogst binnengehaald kon worden en de kortste nacht van 23 op 24 juni om alle slechte dingen te vernietigen. Sinds 1928 is het feest echter een officieel stadsfeest geworden dat een beetje lijkt op de Fallas in Valencia. Grote papier-maché poppen worden verbrand om zo Sant Joan te vieren.

In Alicante zijn deze dagen uitgeroepen tot nationaal interessant feest dat al op 19 of 20 juni (afhankelijk van het jaar) begint met vele activiteiten voor jong en oud. Uiteraard komen er veel toeristen op de feesten af.

Bron: Costa Blanca Nieuws

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Wandelen met VIW-Costa Blanca

Twintig dapperen togen naar de Vall de Gallinera voor de bloesemtocht van de kersenbloesem…