Inicio Nieuws Film over ondergedoken Nazi’s in Denia

Film over ondergedoken Nazi’s in Denia

4 minuto leer
1,425

DENIA. Wat wellicht al velen vergeten zijn en anderen helemaal niet wisten, wordt weldra weer opgerakeld: het feit dat na de Tweede Wereldoorlog een groot aantal Nazi-officieren naar Spanje vluchtten en vooral rond Denia en Marbella een veilig onderkomen zochten, beschermd door de dictatuur van Franco, als dank voor de Duitse hulp tijdens de Burgeroorlog.

Enkele jaren geleden schreef onze redacteur Hugo Renaerts een boek over deze ondergedoken Nazi’s, samengesteld uit een groot aantal dossiers en krantenknipsels, waarbij bleek dat niet alleen Duitsers maar ook Nederlandse en Belgische SS-ers de weg vonden naar het veilige Spanje. Nu wordt deze geschiedenis aangevuld met een film, die Óscar Aibar in oktober zal beginnen draaien in de emblematische straat Marqués de Campo in Denia, met de acteur Ricardo Gómez in de rol van inspecteur van politie.

Het spoor van officieren van het III Reich die in Denia leefden tijdens de dictatuur, maar ook nog in de eerste jaren van de democratische Spanje, wordt gevolgd aan de hand van historische onderzoeken. Daarmee zet Denia een volgende stap in zijn rijke filmgeschiedenis die in 1958 begon met ‘Capitan Jones’ en tot nu toe eindigde met de aanwezigheid van José Sacristán in 2017.

Óscar Aibar, regisseur van de film ‘El Sustituto’ (de Opvolger), zoals de film zal heten, zal de inwoners van Denia zelf verrassen met een geschiedenis “die voor velen onbekend is en door anderen al vergeten”.

Het idee ontstond enkele jaren geleden tijdens de opnamen van de serie ‘Cuéntame cómo pasó’, toen in een van de afleveringen de aanwezigheid van vele ex-Nazi’s in en rond Denia op tafel kwam. Aibar was toen zelf verrast over het grote aantal van deze Nazi’s en SS-ers in de stad en langzaam rijpte het idee om hier een film over te draaien. Aibar dook in oude dossiers en vond mer dan voldoende.

We maken kennis met Gerhard Bremen en zijn fameuze bungalow in Les Rotes, met Antón Galler, de beul van Italië, en met Johannes Bernhard. Mogelijk leefde hier ook Aribert Hein, de beul van Mauthausen (een studie van Renaerts bevestigt zijn – wellicht tijdelijke – aanwezigheid in Denia).

Het verhaal is eenvoudig en speelt zich af in 1982. Een inspecteur onderzoekt de mysterieuze moord op een collega. Dit onderzoek brengt hem op het spoor van een groep oude Nazi’s, die een lusueus leventje leiden aan de Costa Blanca. Duikend in hun verleden wordt een hele geschiedenis blootgelegd.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Macro-urbanisatie Lliber voor Europees Parlement

De nieuwe urbanisatie op het grondgebied van Lliber waar het laatste jaar heel veel om te …