Home Nieuws Heilige gelaatsdoek krijgt andere ‘bewaking’

Heilige gelaatsdoek krijgt andere ‘bewaking’

2 minuten (lectuur)
645

In het klooster van Santa Faz in San Juan, dichtbij Alicante, wordt één van de heilige gelaatsdoeken van Jezus bewaard. Eén van de drie. Iedereen zal zich wel herinneren dat volgens de Bijbel Veronica het zweet van het aangezicht van Jezus wiste tijdens de calvarietocht en dat de afdruk van zijn gelaat op het doek bleef. Hoe dit doek in Alicante terecht kwam en daar voor een wonder zorgde, is een hele geschiedenis, die we hier niet gaan vertellen. De twee andere doeken bevinden zich in de Sint Pietersbasiliek in Rome en in de kerk in Jaén. De Kerk heeft dit verklaard door te zeggen dat het doek in drie was gevouwen en dat het beeld op de drie delen verscheen.

Vijfhonderd jaar lang werd het doek in het klooster van Santa Faz ‘bewaakt’ door de zusters Clarissen, maar de laatste twee zusters van deze orde besloten om zich terug te trekken in een klooster van hun orde in Murcia. Ze worden nu afgelost door zeven zusters van de orde Monjas de la Sangre, die 40 jaar lang in een klooster in het oude centrum van Alicante woonden.

Sedert november van vorig jaar was de beslissing reeds genomen en zusters uit Murcia kwamen regelmatig naar San Juan om het klooster mee te onderhouden en vele gelovigen te helpen die souvenirs kwamen kopen.

Het Vaticaan had via de «Cor Orans» reeds besloten dat kloosters met een bezetting van minder dan vijf zusters of paters de deuren moesten sluiten. Vanwege de grote belangstelling in Santa Faz werd dit zo lang mogelijk uitgesteld. Fotos clarisas en winkel

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

België & Spanje: een eeuw van hartelijke betrekkingen

In 1921 werden de diplomatieke legaties van Spanje en België in resp. Brussel en Madrid ve…