Inicio Nieuws Kasteel alicante vol met activiteiten

Kasteel alicante vol met activiteiten

8 minuto leer
1,009

Het kasteel Santa Bárbara in Alicante, heeft een groot aantal activiteiten gepland voor de eerstvolgende twee jaar. Onder andere biedt men de mogelijkheid voor kinderen om hier een onvergetelijke verjaardag te vieren tussen ridders, prinsessen en draken. Maar er is van alles te doen. Wijnproeverij, proeven van plaatselijke producten, conferenties en lezingen over de gastronomie in Alicante, een ‘escape room’ en diverse thema’s volgens het seizoen; yoga in de zalen, reuzenmarionetten van zeven meter hoog, concerten, horrornachten, middeleeuwse gastronomische avonden, een ‘talent show’, een modern circus gecombineerd met luchtballet, chocoladefiguren, kerstanimatie,…

Dit alles wordt geboden door het patronaat voor toerisme van Alicante in samenwerking met het bedrijf Esatur.

Daarnaast worden geleide tochten door het kasteel aangeboden, waaronder vier speciale rondleidingen onder de titel ‘Dag van de Vrouw’, ‘Añicante 360’, ‘Architectuur’ en ‘Archeologie’. Er is ook een keuze uit zes rondleidingen in theatervorm en natuurlijk wordt er speciaal aandacht geschonken aan bijzondere data zoals Halloween, Kerstmis of Carnaval.

Op muzikaal gebied komen er drie cyclussen: «Urban Sounds», «Música de los 80’s» en «Life te Roof». Ook komt er aan de ingang een winkel met producten uit Alicante.

Het is ook een uitstekende gelegenheid om het kasteel en het grote domein te bezoeken.

Het kasteel Santa Bárbara ligt in het centrum van de stad, niet ver van de haven op de berg Benacantil, op een hoogte van meer dan 160 meter boven de zeespiegel, dus met een enorme strategische waarde, een goed uitzicht en dus bereik over de baai van Alicante en zijn omgeving.

Een ideale plek om een kasteel te bouwen. De moorse geschiedschrijver en geograaf Al-Idrisi, die leefde in de twaalfde eeuw, noemde de berg Banu’l-Qantil en daarvan is de huidige naam afgeleid.

Het kasteel werd gewijd aan Santa Bárbara omdat het op de dag van haar feestdag, 4 december in het jaar 1248, door prins Alfonso van Castilla, de latere koning Alfonso X ‘El Sabio’ (de Wijze) op de Arabieren werd veroverd. Maar de verovering van Spanje vanuit het noorden door de koninkrijken Castilla en Aragón, bracht ook met zich mee dat die twee onderling vaak strijd voerden. In 1296, na een verbeten verdediging onder leiding van Nicolás Peris, nam koning Jaime II van Aragón de burcht in bezit en breidde ze uit.

Bijna een eeuw later deed Pedro IV ‘El Ceremonioso’ eveneens uitbreidingswerken, maar de grootste uitbreidingen vonden plaats in het begin van de zestiende eeuw.

Onder Felipe II werd het kasteel helemaal verbouwd en ging het er uit zien zoals we het nu nog kennen. Voor de werkzaamheden, die gebeurden tussen 1562 en 1578, werd de bekende Italiaanse architect Juan Bautista Antonelli aangesproken, geholpen door Giacomo Palearo ‘El Fratín’.

De bombardementen op Alicante in 1691 door de Franse vloot en de belegeringen tijdens de successieoorlog tussen 1706 en 1709, toen de Engelsen hier gelegerd waren, brachten veel schade toe.

Het laatste wapenfeit gebeurde in 1873, toen opstandelingen uit Cartagena het kasteel bombardeerden vanaf hun schepen. Twintig jaar later werd de burcht militair ontmanteld.

Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-39) deed het dienst als gevangenis voor de nationalisten en daarna voor de republikeinen, voornamelijk uit het concentratiekamp van Los Almendros.

Tot 1963, jaar waarin het kasteel voor bezoekers werd opengesteld, verkommerde het.

In dat jaar werden ook de twee liften in gebruik genomen, die de bezoeker 140 meter hoger voerden en die te bereiken zijn via een tunnel van meer dan tweehonderd meter lang op de avenida de Jovellanos, tegenover het strand van Postiguet. Het gebruik dient wel betaald te worden.

Het kasteel kan verdeeld worden in drie duidelijk gescheiden delen.

Het hoogste deel, bekend als ‘La Torreta’, omdat zich hier de oude donjon of eretoren bevond, biedt archeologisch gezien ook de oudste resten van de burcht, gebouwd in de elfde tot dertiende eeuw onder Arabisch beheer.

Het middelste domein biedt de belangrijkste gebouwen die in 1580 werden afgewerkt, zoals het Salón Felipe II, het oude Cuerpo de la Tropa tegenover de grote Patio de Armas, met de ruïnes van de vroegere kapel, de Cuerpo de GuardiaBaluarte de la Reina, etc.

Het onderste gedeelte werd toegevoegd in de achttiende eeuw met het Revellín del Bon Repós, dat nu als parkeerterrein dienst doet, want men kan inderdaad met de auto tot boven.

Het grote wapenschild in wit marmer, uit de achttiende eeuw, boven de toegangspoort werd gevonden in de Real Consulado del Mar, gebouw dat door een ontploffing werd vernietigd.

En vergeten we niet om vanaf het hoogste terras de stad en de omgeving te bekijken. Een ideaal uitzichtpunt.

Bron: Hugo Renaerts

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Residenten of toeristen… of allebei

Het is al een jaar duidelijk dat de situatie in de gewesten Marina Alta en Marina Baixa op…