Home Nieuws Luidt Benidorm nieuw tijdperk in voor commerciële centra?

Luidt Benidorm nieuw tijdperk in voor commerciële centra?

6 minuten (lectuur)
971

BENIDORM. Het toekomstige commercieel centrum van Benidorm, dat een van de grootste van de deelstaat Valencia moet worden, komt vooralsnog niet van de grond. De werkzaamheden werden onderbroken door de pandemie en op dit moment is de toekomst van het project nog heel onzeker. De bedoeling van de promotoren was om het centrum in 2022 te openen, maar het virus heeft serieuze stokken in de wielen gestoken. Anderzijds is twijfel ontstaan over de oorspronkelijke opzet en over de toekomst van soortgelijke infrastructuren.

De effecten van de lockdown werden duidelijk merkbaar en de ‘nieuwe normaliteit’ vergrootte nog de vraagtekens die rezen in verband met de rentabiliteit van dit soort commerciële centra. Die nieuwe normaliteit bracht geen verbetering in het aantal bezoekers en enkele van de grote commerciële centra in Spanje dienden al hun deuren te sluiten bij gebrek aan belangstelling.

Wat Benidorm betreft, komt er nog de bureaucratische stop bij ten gevolge van de pandemie. De promotor, Unibail Rodamco Westfield zag met lede ogen ook hoe in februari van dit jaar het stedenbouwkundig plan door het ministerie van Dienstverlening werd gewijzigd en de definitieve goedkeuring door de Valenciaanse regering komt dan ook in het gedrang. Er is dus nog een lange weg af te leggen alvorens het project definitief van start kan gaan, al waren de werkzaamheden ondertussen al begonnen.

Dit alles doet twijfel ontstaan of het oorspronkelijke project wel doorgang zal vinden. Zal het bedrijf de werkzaamheden hervatten of zal men wachten op betere tijden en een heropleving van het internationaal toerisme? En als men verder werkt, zal men dan het oorspronkelijke plan doorvoeren?

Het is duidelijk dat de covid de toekomst van de commerciële centra, zoals we ze nu kennen, in een ander daglicht stelt. De laatste jaren heeft men zich altijd gericht naar de smaken en gewoonten van het publiek, maar die smaken en gewoonten hebben tijdens deze pandemie een grote wijziging ondergaan. Grote ketens als El Corte Inglés en Zara hebben ondertussen een andere strategie ontwikkeld omdat de verkoop zienderogen daalde.

Steeds meer grijpen de mensen terug naar de stedelijke winkels en laten de grote centra buiten de steden meer en meer links liggen. Primark en Media Markt zijn al teruggekeerd naar de stedelijke centra en onlangs gaf de Nederlandse keten Zeeman nog een voorbeeld in Elche. Het ziet er naar uit dat de toekomst van de grote commerciële centra niet buiten, maar in de stad zelf ligt. Daar komt bij dat de ‘delivery’, het thuis bezorgen van de producten, steeds meer veld wint en enorm populair wordt. In dat geval is een ligging in het centrum natuurlijk veel voordeliger. De toekomstige centra zullen dan ook rekening moeten houden met mogelijkheden tot ontspanning en complementaire service bieden, zelfs hotels, kantoren en bedrijfsruimten inschakelen.

Unibail Rodamco Westfield, de grootste groep in de commerciële onroerendgoed sector in Europa en promotor van het centrum in Benidorm, is zich bewust van de nieuwe tendens en het dagblad Expansión publiceerde onlangs dat het bedrijf van plan zou zijn om de percelen op La Vaguada en Parquesur te verkopen voor andere doeleinden.

Het gemeentebestuur van Benidorm en het bedrijf wachten al enkele jaren op de goedkeuring van het departement voor Leefmilieu en nu komt daar de wijziging van het stedenbouwkundige deelplan bij. Dit laatste heeft tot gevolg dat andere toegangswegen moeten getrokken worden dan in principe voorzien. En ten slotte is er de nieuwe tendens van inkopen bij de bevolking. Het ziet er naar uit dat dit reusachtig centrum de geschiedenis zal ingaan als alleen bestaande op papier.

Bron: Hugo Renaerts

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Everzwijn op wandel in Calp

Het was tijdens de lockdown geen abnormaal verschijnsel om everzwijnen en vossen de dorpen…