Home Nieuws Meer mogelijkheden voor ouderen in provincie Alicante noodzakelijk

Meer mogelijkheden voor ouderen in provincie Alicante noodzakelijk

6 minuten (lectuur)
697

ALICANTE. De veroudering van de bevolking in de provincie Alicante wordt mee veroorzaakt door de ‘vlucht’ van jongeren onder de veertig jaar uit de provincie. In tien jaar tijd verlieten 155.000 personen onder de veertig jaar de provincie, terwijl mensen ouder dan 75 jaar met 22.000 eenheden toenamen, volgens het Nationaal Instituut voor Statistieken.

Tien jaar geleden namen de jongeren onder de veertig jaar 49,89% van de bevolking in, wat nu gedaald is tot 43,13%. In het Statistisch Portaal van de Generalitat Valenciana (PEGV) is ook duidelijk waar te nemen welke gebieden het meest getroffen worden door deze evolutie.

Het gewest Marina Alta is het meest getroffen, want de jongeren bereiken hier niet eens 40% van de bevolking, het minste van de hele provincie, samen met het gewest El Comtat in het binnenland. Het zijn ook de twee gewesten waar de ouderen steeds talrijker worden. In El Comtat ligt de oorzaak in de vele afgelegen dorpen, waar alleen nog de ouderen blijven. In de Marina Alta is dit eveneens het geval, maar hier wordt de gemiddelde leeftijd sterk omhoog gehaald door het enorme aantal gepensioneerde buitenlandse residenten.

In de andere gewesten is het niet zo dramatisch, maar wordt dezelfde tendens wel waargenomen. Het hoogste percentage jongeren vinden we in het gewest Alto Vinalopó met steden als Elche, Santa Pola en Crevillent.

De voorzitter van het College van Geografen van de Comunidad Valenciana, Alberto Lorente, zegt dat het, net als de klimaatwijziging, een factor is waar men in de toekomst rekening moet mee houden. Volgens hem moet men vooruitzien en tijdig maatregelen nemen om deze tendens een halt toe te roepen.

Lorente verklaart zich uitgebreider: “De ouderen moeten er op gewezen worden dat ze niet alleen gepensioneerd zijn om in het sociaal centrum domino te gaan spelen. De grote schare buitenlandse residenten moet geholpen worden in het zoeken naar recreatie en zich niet opsluiten in het clubgebouw bij landgenoten.”

De ‘Cátedra Avant’, een departement van het Valenciaans Agentschap tegen Ontvolking, waaraan vier universiteiten van de Comunidad Valenciana deelnemen, heeft zich ook over het probleem gebogen en geeft Lorente gelijk.

De algemeen directrice van Cátedra Avant, Jeanette Segarra, wijst er in de eerste plaats op dat de ouderen zich beter bewust moeten worden van hun mogelijkheden. “De leeftijdsgrens ligt steeds hoger, de gezondheid blijft langer en de mogelijkheden tot ontspanning kunnen tot op hogere leeftijd benut worden. Maar we moeten die mensen helpen. Vooral vele gepensioneerde buitenlanders lopen zich hier te vervelen en het succes van groepsreizen bewijst dat er meer dan voldoende belangstelling is om van dichtbij dingen te gaan zien. Niet iedereen houdt er van om ver met de auto te reizen.”

Volgens haar moeten er meer mogelijkheden geboden worden aan die mensen, zowel de Spaanse als de buitenlandse, maar dan moet dat gebeuren in hun eigen taal. “De massale deelname van buitenlanders aan plaatselijke feesten en evenementen is een bewijs dat de belangstelling van de buitenlanders groot is, maar ze moeten de mogelijkheid geboden worden om ook verder dan hun eigen woonplaats iets te beleven of te zien.”

Dit zou een dubbele invloed hebben, want hoe meer gepensioneerden gaan deelnemen aan die programma’s, hoe meer jongeren werk kunnen vinden in de toeristische sector en niet in andere provincies of in andere landen op zoek gaan naar werk.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Benidoleig: de grot van de schedels

Regelmatig plaatst VIW-Costa Blanca een artikel over een architectonisch of natuurmonument…