Home Cultuuragenda Bijzondere en artistieke tuinen in de provincie Alicante

Bijzondere en artistieke tuinen in de provincie Alicante

9 minuten (lectuur)
449

We vinden in de provincie Alicante een aantal artistieke tuinen die de liefhebber beslist zullen aanspreken. Laten we de belangrijkste even nader bekijken en beschrijven.

La Glorieta in Alcoy

In het stadscentrum van Alcoy vinden we dit park van de Glorieta, op de plek waar vroeger de tuin was van het klooster van San Francisco. Na 150 jaar eigendom van de Kerk te zijn geweest, werd dit in 1836 het eerste publieke park van de stad.

Het park werd vele malen heraangelegd, maar de belangrijkste veranderingen vonden plaats in 1899. Ook nu nog blijft de oude kiosk bewaard en geeft de plek een eigen sfeer van de Art Nouveau.

Huerto del Cura in Elche

Dit is beslist de bekendste tuin van heel de provincie en waarschijnlijk van heel Spanje. Deze parel van het palmenbos van Elche werd in 1943 tot Nationale Artistieke Tuin verklaard. Hier ziet men bomen en planten uit de hele wereld.

De tuin ligt in het centrum van de stad. Niet alleen de plantengroei maakt de tuin bezienswaardig, ook de aanleg met mooie lanen, vijvers, fonteinen en standbeelden. De  echte bezienswaardigheden zijn echter de palm, met als pronkstuk de zevenarmige keizerlijke palm.

De beeldentuin Klein-Schreuder

Een beetje verborgen aan de rand van Alfaz del Pí ligt dt uitgestrekt domein van het Nederlandse echtpaar Klein-Schreuder. Een samengaan van natuur en menselijke creativiteit. De tuin ontstond in 2003 door het initiatief van Johannes en Johanna Klein-Schreuder en opende in 2004 voor het publiek. Tijdens de rondwandeling zien we sculpturen van diverse kunstenaars. De tuin is te bezoeken op zaterdag en zondag van 10 tot 14 uur. De entree bedraagt 5 euro.

El Sueño in Ondara

De botanische tuin El Sueño ligt langs de rijweg van Ondara naar Denia. Op een oppervlakte van 5000 vierkante meter vinden we allerlei soorten planten. De tuin is te bezoeken van april tot oktober om 17 uur, maar men moet reserveren.

Botanische tuin Torretes in Ibi

Deze tuin ligt in het biologisch station Torretes Font-Roja, een onderzoekcentrum dat in 2003 in het leven werd geroepen. Op een oppervlakte van 53 hectare werd in 2007 door de Valenciaanse regering tot microreservaar voor flora verklaard. Naast meer dan honderd kruiden uit de hele wereld vinden we hier een collectie narcissen en rozen.

Tuin van de Markies van Fontalba in Jacarilla

Deze tuin bevindt zich in het kleine dorp Jazarilla. Ze werd aangelegd tussen 1916 en 1933 door Francisco Cubas y Erice, markies van Fontalba, o peen oppervlakte van 20.000 m2. Het paleisje werd gebouwd als zomerverblijf. In 1947 erfde de zoon van de markies het domein en verkocht het voor 7,5 miljoen peseta’s aan de gemeente.

Langs de monumentale hoofdingang, de Poort van de Leeuwen, komt men in een lange palmenlaan en daarna in het domein met vijvers, fonteinen, standbeelden, de grot van de Virgen de la Almudena en een zonnewijzer. De tuin is altijd toegankelijk.

De doolhof van Casa Tápena in Onil

Deze tuin is bekend om zijn grote doolhof van cipressen. Er werd ook een picknickplaats aangelegd. De oppervlakte van 1800 m2is onderverdeeld in vier sectoren: een landbouwsector, een mediterrane sector, een moerassector en een bos. De entreer is gratis. Open maandag t/m vrijdag van 9 tot 14 uur, in het weekend tot 20 uur.

De tuin van Albarda in Pedreguer

Ongetwijfeld een van de mooiste van de hele provincie. De tuin is eigendom van de Stichting Fundem, die zich inzet voor het behoud van de mediterrane fauna en flora. De tuin werd ingericht in de jaren ’80 van vorige eeuw, met diverse sectoren, beelden, vijvers, zwembad, serres, prielen en een neoclassicistische villa. De entree bedraagt 6 euro.

Villa Marco in Campello

Dit domein was oorspronkelijk bedoeld als wijngaarden, in de negentiende aangelegd door de Fransman René Bardán, die er later een klein paleis liet bouwen, omringd door tuinen in de stijl van Versailles. Het gebouw was eerst een wachttoren uit de zes tiende eeuw, die als basis voor de constructie diende.

De gemeente Campello organiseert geleide wandelingen door de tuin, vaak in toneelvorm.

Tuin van Santos in Penáguila

Deze tuin heeft de extra attractie dat men ze bereikt vanuit het dorp Penáguila. De route is aangeduid vanaf het plein met de kerk en het gemeentehuis. Het gaat naar de tuin langs een mooie en lange dreef met cipressen die 150 jaar geleden werden aangeplant langs de rand van een bedding.

De tuin werd aangelegd in 1841, samen met de cipressen die de tuin verbinden met het dorp. De tuin krijgt water van de Font Major, twee kilometer verder. Op een oppervlakte van 2800 m2 heeft het gemeentebestuur, dat nu eigenaar is van de tuin, alles in het werk gesteld voor onderhoud en bezoek. Er staat een huis, een doolhof, een vogelkooi en een serre met orchideeën. De tuin is alleen in het weekend te bezoeken,

Dino Park Algar in Callosa d’En Sarrià

Dit is een themapark dicht bij de bronnen van Algar, op de weg van Callosa naar Tárbena. Oospronkelijk was het een cactustuin, zodat men naast de dinosaurussen in reëel formaat en vele als robot, hier een enorme botanische tuin vinden die gewijd is aan meer dan duizend verschillende cactussen.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Cultuuragenda
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Terug naar de middeleeuwen in La Nucía – 8, 9 en 10 juli

In het tweede weekend van juli wordt het oude centrum van La Nucía voor de 15e keer omgeto…