Home Nieuws Natuurlijke ‘zwembaden’, alternatief maar onveilig

Natuurlijke ‘zwembaden’, alternatief maar onveilig

9 minuten (lectuur)
317

ALICANTE. Afgelopen weekend werd een 22-jarig meisje zwaar gewond toen ze bij de Fonts d’Algar in Callosa d’En Sarrià bij de grote waterval vanaf de rotsen in het water sprong. De bijgeroepen brandweer kon het meisje, dat bewusteloos was, uit het water halen, waarna ze met een ambulance naar het gewestelijk ziekenhuis in Villajoyosa werd vervoerd, waar haar toestand ernstig maar niet als levensgevaarlijk werd bestempeld.

Natuurlijk kent bijna iedereen wel de waterval van El Algar en hoewel de entree wordt gecontroleerd en beperkt, is het wel heel druk. De geringe entreeprijs lokt vele bezoekers, en die zoeken verfrissing in het koele water dat hier uit de bergen komt. Zij zijn niet alleen. Fonts d’Algar is wellicht het populairst langs de kust, maar meer naar het binnenland worden deze natuurlijke vijvers nu overspoeld.

Vele inwoners uit het binnenland van de provincie Alicante, die andere jaren hun vakantie langs de kust doorbrachten, hebben dit jaar besloten om toch maar thuis te blijven. De voorzichtigheid noopt hen tot het vermijden van drukke stranden. Paradoxaal genoeg ziet men deze zomer het omgekeerde van andere jaren. Vele inwoners van kustplaatsen reserveren hotels en B&B in het binnenland, waar ze hopen dat ze beter gevrijwaard zullen zijn tegen besmetting die de toeristen eventueel met zich meebrengen. Beelden uit Mallorca met honderden, vooral Engelse, toeristen die alle voorzorgen negeren, versterken dit gevoel en daarnaast is er ook de limiet die op alle stranden wordt ingesteld. Men heeft geen zin om op de wachtlijst te komen en af te wachten wanneer men op het strand mag. Dus rustiger naar het binnenland, maar ook niet zo eenvoudig, want bijna alle hotels hebben het bordje ‘vol’ gehangen.

Nu heeft ieder dorp in het binnenland ondertussen wel een openluchtzwembad, maar dat neemt niet weg dat men in massa de natuurlijke ‘zwembaden’, de ‘tolls’ opzoekt, waar men toch het idee kan hebben dat men op vakantie is, omdat men temidden van de natuur zwemt, picknickt en siësta houdt.

Tolls is de Valenciaanse benaming voor diepe putten die de erosie in rivierbeddingen heeft geslepen en waar in de zomer een massa water in blijft staan. Vele van die tolls liggen in een bedding waar nog constant water vloeit, dus nog veel frisser.

Traditioneel worden die alle zomers druk bezocht, maar afgelopen weekend vond men nergens nog plaats als men na tien uur ter plaatse kwam, zoals in El Molinar of Racó de Sant Bonaventura bij Alcoy. De wethouder voor Leefmilieu van Alcoy , Jordi Silvestre, herinnert er aan dat deze tolls normaal gezien niet als zwembad mogen gebruikt worden.

“Plaatsen waar men mag baden of zwemmen moeten een sanitaire controle ondergaan van het water, controle op toegangen en dichtheid van bezetting, zoals alle zwembaden en stranden na de alarmtoestand. Het probleem is ook legaal. Er zijn plaatsen waar men volgens de aanduidingen mag zwemmen, maar nergens staat dat het verboden is.”

Een andere populaire toll is de Gora del Salt in de Barranco de l’Encantada bij Planes, die het hele jaar door druk bezocht wordt en nooit droog staat, omdat er steeds rivierwater door stroomt. Het is een groot en diep bassin in een prachtige omgeving. Ook de stuwmeren worden gebruikt om zich te verfrissen, zoals het meer van Guadalest. Een van de voordelen van het meer is dat men vlakbij kan komen met de auto. 

Aan de voet van het natuurpark Font Roja ontspringt de rivier Serpis, die 75 kilometer verder bij Gandía uitmondt in de Middellandse Zee en die als verfrissend bad gebruikt wordt in onder andere Beniarrés, Lorcha of Villalonga. Hier treffen we ook de Alt de Senabre aan, waar een picknickplaats werd aangelegd bij de oever en waar families een hele dag komen doorbrengen. Wat verder stroomafwaarts ligt Lorcha en hier begint een populaire wandel- en fietsroute langs de oever van de rivier Serpis, met diverse mogelijkheden om te baden.

De Salt de Xixona is een oase in een dor landschap en dus druk bezocht door de inwoners uit de streek. De rivier Vinalopó, die het zuiden van de provincie Alicante doorkruist, zorgt voor de Toll Blau, met als extra attractie de waterval die het water in deze put stort en die toll in de loop van miljoenen jaren heel diep uitholde. Wie in Sella de route van de Molens loopt, passeert de Font Major bij een camping en deze plek lokt ook veel volk om zich te baden.

Jordi Silvestre is daar helemaal niet blij mee. “Het is onmogelijk om al deze plekken te controleren en we weten uit de recente ervaringen dat de jongeren zich daar heel weinig storen aan preventie. Overal politie zetten op deze plaatsen is onmogelijk. We kunnen alleen maar hopen dat er geen ernstige heroplevingen van het virus uit voort komen, want de laatste berichten laten geen twijfel bestaan over de nonchalance onder de jongeren.”

Geschreven door Hugo Renaerts

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Monumentale kerststal Alicante in Guinness Book of Records

ALICANTE. Dit jaar moet u beslist de kerststal in Alicante gaan bekijken. Het is de groots…