Home Home Openbare gebouwen krijgen namen

Openbare gebouwen krijgen namen

3 minuten (lectuur)
120

ALICANTE. Nadat besloten werd dat de luchthaven van Alicante genoemd zal worden naar de dichter Miguel Hernández, heeft het gemeentebestuur van die stad nu een schrijven gericht aan het Ministerie voor Transport om het station van de hogesnelheidstrein de naam ‘Alicante-Eusebio Sempere’, te geven, als eerbetoon aan de beeldhouwer en schilder uit Onil die in 1985 overleed.

Het departement voor Cultuur verklaarde dat die beslissing al door de gemeenteraad in 2015 was goedgekeurd, maar nooit officieel aangevraagd werd.

Wethouder Antonio Manresa heeft zich nu in verbinding gesteld met de algemeen secretaris voor Infrastructuur, Julián López Milla, om dit verzoek officieel aan het ministerie voor te leggen. Manresa verwees naar de toestemming van de Directie van Luchthavens om de luchthaven van Alicante de naam te geven van Hernández en aan andere voorbeelden in Spanje, zoals València-Joaquín Sorolla, Cuenca-Fernando Zóbel of Málaga-María Zambrano.

Sempere is een bekend kunstenaar. Hij was met onder anderen de abstracte kunstenaars Antonio Lorenzo, Gerardo Rueda en Antonio Saura de medeoprichter van de kunstenaarsgroepering ‘Grupo de Cuenca’. In 1964 verbleef hij met een beurs van de ‘Ford Foundation New York’ in de Verenigde Staten.

Naar een idee van Sempere uit 1970 werd vanaf 1972 onder een stadsviaduct in Madrid het beeldenpark ‘Museo de Escultura al Aire Libre’ met werken van moderne beeldhouwers aangelegd. In 1974 schonk hij een grote collectie kunstwerken aan het ‘Museo de Arte Contemporáneo’ in Alicante. In 1983 kreeg hij de belangrijke Spaanse kunstprijs, de ‘Premio Príncipe de Asturias de las Artes’. Het werk van Sempere, waartoe onder andere zijn kinetische kunst behoort, is permanent te zien in het ‘Museo de Arte Abstracto Español in Cuenca. De kunstenaar overleed na een langdurig ziekbed in 1985 in zijn geboorteplaats Onil.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Grote bloeddruppel als hommage aan donors

TEULADA. Een druppel als synoniem van het leven. Dit is de essentie van de sculptuur als h…