Home Nieuws Protesten tegen verplicht Valenciaans nemen toe

Protesten tegen verplicht Valenciaans nemen toe

4 minuten (lectuur)
1,057

ORIHUELA – Afgelopen week was er in Orihuela opnieuw een demonstratie tegen het verplicht aanleren van Valenciaans in de Spaanssprekende gewesten, ten zuiden van Alicante. Meer dan 12.000 personen betoogden weer eens tegen de ‘Ley del Plurilingüismo’.

Ouders, leerlingen en professoren uit de hele streek liepen mee in de betoging, nog versterkt door demonstranten uit de rest van de provincie waar oorspronkelijk wel Valenciaans werd gesproken, maar waar door immigratie de voertaal ondertussen het officiële Spaans is geworden.

Volgens de betogers heeft de wet geen enkele zin want het betekent alleen maar dat de leerlingen hier een taal moeten leren die ze nooit zullen gebruiken, waardoor ook andere, belangrijkere vakken minder aandacht krijgen. Dozijnen autobussen brachten de demonstranten naar de hoofdstad van het gewest Vega Baja om mee te demonstreren ‘voor de vrijheid van taalkeuze’. Ook politici lieten zich zien in de betoging, vooral van de partijen PP, Ciudadanos en VOX.

Burgemeester Emilio Bascuñana van Orihuela was eveneens present en zei dat het ‘de plicht van een gemeentebestuur is om de belangen van de inwoners te verdedigen’. Hij nam de gelegenheid te baat om te wijzen op het belang van het officiële Spaans, het ‘castellano’. “Niet minder dan 7,6 procent van de wereldbevolking spreekt Spaans volgens het jaarraport van Instituto Cervantes dat onlangs werd gepubliceerd. Dat betekent dat Spaans in de wereld de tweede taal is na Chinees (Mandarijns) en de derde taal op het Internet.” Het aantal mensen dat wereldwijd Spaans spreekt is toegenomen tot 577 miljoen. Dat was in 2018 jaar nog 572,6 miljoen. Hiervan spreken 480 miljoen mensen Spaans als moedertaal.

Daarbij is Spaans de buitenlandse taal die het meest wordt gestudeerd in de Verenigde Staten en Europa. Bijna 22 miljoen mensen leren Spaans in 107 landen. Het Spaans wedijvert op dit vlak met het Frans en Chinees om de tweede plaats als meest bestudeerde buitenlandse tweede taal na het Engels. Op Internet wordt Spaans het meest gebruikt na het Engels en Chinees en is de tweede taal op portalen zoals Wikipedia, Facebook en Twitter. Volgens de burgemeester zou het dus verstandiger en nuttiger zijn om Engels of Chinees te leren in plaats van Valenciaans, een uitspraak die niet in goede aarde viel bij de Valenciaanse regering.

Bron: Weekblad Hallo, Jaargang 27, n°5, pag. 11. Met dank aan Max Ruffi.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Circarte gaat weer van start

In totaal zorgen 19 gezelschappen voor 20 voorstellingen tijdens het festival CIRCARTE in …