Home Nieuws Santa Pola opent groot openluchtmuseum

Santa Pola opent groot openluchtmuseum

3 minuten (lectuur)
600

SANTA POLA. Het gemeentebestuur van Santa Pola kondigde eind afgelopen week aan dat de archeologische resten van de haven Portus Ilicitanus weldra voor het publiek zullen opengesteld worden als openluchtmuseum. Hier was ten tijde van de Romeinen de belangrijke haven van een van de grootste Romeinse steden, Ilici, het huidige Elche. De resten werden toegankelijk gemaakt dankzij de financiële hulp van de Europese Fondsen Feder.

De resten van de haven werden ontdekt in 1982 dicht bij de plaats waar op zaterdag de weekmarkt wordt gehouden en bij het kerkhof, doordat een constructiebedrijf hier flatgebouwen wilde neerzetten. De bouw daarvan werd uiteraard meteen opgedoekt en experts uit heel Spanje gingen aan het werk.

De daaropvolgende jaren werd intensief aan archeologisch onderzoek gedaan. Men wist wel dat het toenmalige Elche ergens een haven moest gehad hebben, maar die werd niet gevonden. De talrijke Romeinse documenten die gewag maakten van Portus Ilicitanus konden ook geen exacte plaats aangeven.

Op de gemeente zei men dat het te bezoeken stuk slechts een gedeelte is van de oppervlakte die de haven met al zijn activiteiten besloeg, want een groot gedeelte ligt ondertussen begraven onder gebouwen. Nu kan de bezoeker gebruik maken van wat nog rest om zich een idee te vormen van het belang van deze haven, aan de hand van verklarende panelen en wandelend over houten trottoirs, die de te volgen route markeren.

Samen met de haven van Cartago Nova, het huidige Cartagena, was Portus Ilicitanus de belangrijkste Romeinse haven van Zuidoost- Spanje en wordt in vele documenten vermeld. Hier werden grote ladingen amforen met olie en wijn aan boord van de Romeinse schepen gebracht en ontscheepten enkele legioenen. In het jaar 460 liet de Romeinse keizer Mayorianus hier een grote vloot bouwen om de Vandalen in Noord-Afrika aan te vallen. Maar spionnen kwamen er achter en de hele vloot werd verbrand. Ook de Visigoten, ten tijde van Sisebuto (612-621) hadden hier een grote vloot en in 754 maakte een mozarabische kroniek nog gewag van het belang van de haven. Vanaf de middeleeuwen verloor zij haar belang, want toen werd Alicante de belangrijkste haven.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Circarte gaat weer van start

In totaal zorgen 19 gezelschappen voor 20 voorstellingen tijdens het festival CIRCARTE in …