Home Nieuws Sporen van grootste dier ooit bij Morella

Sporen van grootste dier ooit bij Morella

2 minuten (lectuur)
699

MORELLA. Dat dinosaurussen ook in Spanje leefden is een bekend feit, maar de resten zijn schaars. Nu heeft een groep paleontologen de resten van zo’n reus gevonden nabij Morella. Het gaat over een dauropodus van twintig meter lengte, die hier 125 miljoen jaar geleden rondliep. Op dezelfde plek vond men ook de resten van schildpadden en krokodillen, naast tanden van een karnivoor uit de groep van de espinosurussen.

Het exemplaar dat werd ontdekt steekt uit door de lengte van de hals, tussen de zeven en negen meter, door de lange staart en de geweldige poten die de vijftig ton gewicht van het dier moesten torsen.

“Het zijn de grootste dieren die ooit op aarde geleefd hebben”, verklaart de paleontoloog José Miguel Gasulla, lid van de Biologische Groep voor Evolutie van de universiteit van Valencia, waar de resten worden onderzocht. We zien een vrij goede replica van het dier in de animatiefilm ‘Op zoek naar de Betoverde Vallei’ en de kinderen kennen het als de ‘langhals’ verklaart Gasulla. Dankzij dit skelet heeft men nog een ontdekking gedaan: tussen de wervelkolommen bevonden zich luchtzakken, die gewicht verminderden maar de beweeglijkheid niet in de weg stonden.

Gasulla noemde het een van de belangrijkste paleontologische ontdekkingen van heel Europa en via andere resten die men hier kon blootleggen, werden twee nieuwe exemplaren van dinosaurussen gevonden, die men de ‘Morelladon beltrani’ en de ‘Vallibonavenatrix’ doopte.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Succesvol bezoek van Ana Sala aan NL-VL Club te Calpe!

Een 100-tal leden waren vrijdag 22 september aanwezig om de burgemeester van Calpe, Ana Sa…