Home Nieuws Strijd tegen tijgermug begint in Pinoso

Strijd tegen tijgermug begint in Pinoso

4 minuten (lectuur)
718

PINOSO. Het departement van Algemene Gezondheid en Volksgezondheid van de Generalidad Valenciana heeft het dorp Pinoso gekozen om een gecoördineerd plan te ontwikkelen dat speciale maatregelen omvat voor controle van de tijgermug, een mug die enkele ziekteverwekkende virussen overbrengt, zoals Dengue en Zika. De tijgermug kan tot 22 virussen onder mensen overbrengen, maar niet het zo gevreesde covid-19.

Het onderzoek wordt gecoördineerd door het laboratorium voor entomologie en controle van plagen van de universiteit van Valencia en heeft tot doel de belangrijke schade te beperken op het gebied van economie, milieu en gezondheid, die de verspreiding van de mug tot gevolg kan hebben.

De onderzoekers hebben zich daarvoor naar Pinoso begeven, een dorp in het midden van het gewest Medio Vinalopó en meer bepaald naar het kerkhof. Pinoso werd gekozen in de provincie Alicante. Soortgelijke proeven worden uitgevoerd in de twee andere provincies van de Comunidad Valenciana. Men wil bepaalde haarden van de voortplanting van de mug lokaliseren en de uitbreiding verhinderen door deze haarden regelmatig te ontsmetten. Het plan ontstond reeds in 2014, toen de eerste exemplaren van de tijgermug in de Comunidad werden gesignaleerd. De mug legt haar eitjes bij voorkeur in klein stilstaand water en vindt in de kerkhoven deze gunstige voorwaarden in overvloed als verse bloemen bij de graven of nissen werden gezet.

Het onderzoek moet toelaten om de grootste haarden te ontdekken en daar regelmatig in te grijpen. De wethouders van Pinoso, Silvia Verdú van Leefmilieu en María José Moya van Gezondheid, wezen er op dat het onderzoek niet in Pinoso werd gedaan omdat zich daar een belangrijke haard bevindt, maar dat het dorp toevallig werd geprikt. Zij vreesden dat de bevolking snel in paniek zou raken. “Na het verschijnen van covic-19 zijn de mensen inderdaad angstvalliger geworden, maar daar is geen enkele reden voor” zei de wethouder voor Gezondheid.

Tot nu toe heeft zich in de Comunidad Valenciana geen enkel geval van Dengue of Zika voorgedaan, maar zoals steeds is het beter voorkomen dan genezen. De tijgermug is gemakkelijk van de meeste andere muggen te onderscheiden door het patroon van witte vlekken op de poten en het lichaam.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Mooie wandeling langs de oever van de rivier Bullent

Zestien Vlamingen gingen dinsdag op stap door het natuurpark van de Marjal, tussen Pego en…