Home Nieuws Tijd voor bewonderen kerststallen

Tijd voor bewonderen kerststallen

3 minuten (lectuur)
348

ALICANTE. Begin december worden overal de in Spanje de kerststallen opgezet. Het is een eeuwenoude traditie en er zijn een groot aantal verenigingen van ‘belenistas’, mensen die gespecialiseerd zijn in het vervaardigen van alle onderdelen en de decors. Iedere gemeente heeft zijn officiële kerststal, iedere kerk ook en daarnaast zijn er de vele belenistas die thuis hun eigen artistieke kribbe opzetten. Niet zomaar het tafereel van de geboorte, nee, het is een heel decor, een heel dorp, met vaak honderden figuren in miniatuur, samen met de dieren, de gebruiksvoorwerpen, de huisjes waar men kan inkijken…

In vele dorpen en steden organiseert men een route van de ‘belenes’, zoals ze hier worden genoemd en het is een aanrader om zo’n route mee te lopen, al zijn de plaatsen nu beperkt vanwege de pandemie. In vele gevallen organiseert men meerdere routes om iedereen de kans te geven de route mee te lopen.

Het bekijken van zo’n belén loont de moeite, want het is iets waar ieder gemeentebestuur trots op is. Bijvoorbeeld staat de belén van Alicante, op het plein voor het gemeentehuis, nu in het Guinness Book of records als de grootste en heeft Orihuela de tweede grootste van de provincie. In Alicante gaat het om de grootte van de figuren, in Orihuela om de oppervlakte.

In Orihuela bestaat de gemeentelijke kerststal uit meer dan 2000 figuren en ze staat traditioneel opgesteld in het klooster van het bisschoppelijk paleis. Een nieuwigheid tegenover andere jaren is dat ze centraal staat en men er helemaal kan rondwandelen om ze langs alle kanten te bekijken. Ze vertroont ook diverse bijbelse verhalen.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Everzwijn op wandel in Calp

Het was tijdens de lockdown geen abnormaal verschijnsel om everzwijnen en vossen de dorpen…