Inicio Nieuws Tram is nog niet in Denia

Tram is nog niet in Denia

4 minuto leer
1,820

De vroeger zo populaire Trenet, die via een smalspoor Alicante verbond met Denia, wordt al jaren vernieuwd. Ondertussen kan men wel rijden tussen Calp en Alicante, maar verder naar het noorden is deze trein, die nu de TRAM is, nog niet gevorderd en wordt vervangen door een lijnbus.

De grootste hinderpaal wordt echter nu genomen, de lange brug over de barranco van Quisi, op het grondgebied van Benissa. Er was lang twijfel over dit traject. Zou men de oude brug behouden of een nieuwe bouwen? De oude brug zou men tot Cultureel Erfgoed verklaren, zodat afbreken niet mogelijk zou zijn, maar technici kwamen tot de bevinding dat deze brug de nieuwe zware voertuigen niet aan kon. Er moet een nieuwe brug komen!

De nieuwe brug wordt iets lager dan de huidige gebouwd en zal 280 meter lang worden, terwijl het traject daarvoor 700 meter wordt omgelegd. Men voorziet dat de bouw ongeveer een jaar zal duren.

De oude brug zal echter niet verdwijnen. Die wordt gerestaureerd en zal deel uitmaken van een aan te leggen wandelroute. Niet voor mensen met hoogtevrees! Als de brug is afgewerkt zal het traject van 11 kilometer tussen het station van Calp en van Teulada in gebruik genomen kunnen worden. Tot groot verdriet van de inwoners van Benissa. Het treinsation ligt op anderhalve kilometer van het dorp, terwijl de vervangende bus in het dorp zelf een halte heeft.

Daarna moet ook nog het traject tussen Teulada en Denia worden aangepakt, in totaal 17 kilometer om Lijn 9 van de nieuwe TRAM compleet te maken. Dit traject heeft een kostprijs van meer dan 36 miljoen euro. Maar ook de stations dienen te worden aangepast aan de nieuwe voertuigen.

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, die het hele project financiert, verklaarde eind afgelopen week dat alleen nog het traject tussen Teulada en Gata de Gorgos moet toegewezen worden. Dit traject van 11 kilometer is het moeilijkste, door de Garganta en langs de flank van de bergen.

In juli 1915 opende het traject van de toenmalige ‘Trenet’ tussen Altea en Denia, oorspronkelijk bedoeld voor transport, maar waarvan steeds meer reizigers gebruik maakten en daarna werd de trein ook toeristisch belangrijk. Ook de laatste jaren werd steeds meer gebruik gemaakt van de trein. Als Denia bereikt wordt, zal men zich gaan buigen over de mogelijkheden, onder andere ook de rentabiliteit, voor een treinverbinding tussen Denia en Gandía, die al een hele tijd geëist wordt door de inwoners van het gewest Marina Alta. In Gandía vertrekt namelijk de trein naar Valencia en een treinverbinding tussen Alicante en Valencia langs de kust is al jaren de wens van velen.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Villajoyosa, de beste “geheime” bestemming van Europa

Een ranking van de beste ‘geheime’ bestemmingen in Europa in 2024, uitgewerkt door Europea…