Home Nieuws Treinverkeer blijft problematisch

Treinverkeer blijft problematisch

3 minuten (lectuur)
550

ALTEA. Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), het bedrijf van de Comunidad Valenciana dat het treinverkeer tussen Alicante en Denia beheert met de inmiddels tot TRAM omgedoopte treinstellen, heeft nog niet het hele traject tussen de twee steden tot een goed einde kunnen brengen, of daar komen alweer twee grote werkzaamheden om de hoek kijken. Het gaat om de vervangingen van de bruggen over de rivier El Algar in Altea en over de kloof van Mascarat tussen Altea en Calp.

Die vervangingen werden drie jaar geleden al beslist, maar nu wordt er een schuchter begin gemaakt met het toewijzen van de projecten om deze oude bruggen te vervangen en het treinverkeer veiliger te laten verlopen. De huidige bruggen dateren respectievelijk van 1913 en 1915 en werden dus gebouwd met de materialen uit die tijd, net zoals de al veel besproken brug over de vallei van Quisi in Benissa. De metalen brug over de rivier Algar voldeed aan de toenmalige normen, die werden vastgelegd in 1902 en het was de allereerste brug in Spanje die op deze wijze en met die materialen werd gebouwd. Maar die normen van meer dan een eeuw geleden zijn ondertussen wel gewijzigd, net zoals de snelheid van de voertuigen en het gewicht van de wagons.

Studies die werden uitgevoerd in 2018 en 2019 toonden aan dat de genoemde bruggen niet meer voldoen aan de normen voor veiligheid en dat er ‘dringend’ moet ingegrepen worden. In november 2020 besloot men dan ook om ‘dringend’ de redactie van het project toe te wijzen en dat daarna ‘zo snel mogelijk’ de werkzaamheden zouden worden toegewezen.

Het probleem is dat het traject ondertussen moet worden omgelegd. Dat kan wel over El Algar, maar niet in de Mascarat, omdat de brug daar een verlengstuk is van tunnels.

Bron: Hugo Renaerts

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…