Inicio Nieuws Tropische nachten en stormen verwacht

Tropische nachten en stormen verwacht

3 minuto leer
1,892

ALICANTE. De warme temperatuur van het zeewater zal deze zomer meer tropische nachten brengen aan de Costa Blanca. Dit zijn de voorspellingen van het Agencia Estatal Meteorología en het Klimaatlaboratorium van de universiteit van Alicante. De vochtigheidsgraad en de Saharawinden voorspellen hete weken, waarbij de nachtelijke temperatuur niet onder de twintig graden zal dalen. Het voordeel is dat in deze omstandigheden het virus Covid-19 beter onder controle gehouden kan worden, het nadeel dat vooral in augustus regelmatig stormen met hevige regenval verwacht worden.

De klimatologen wijzen erop dat de temperatuur van het zeewater de laatste weken sterk gestegen is en hoger is dan de voorgaande jaren op dit tijdstip. Ook de Europese en Noord-Amerikaanse weervoorspellers komen tot dezelfde vooruitzichten.

“Het feit dat de zomers in de provincie Alicante steeds warmer worden, noteren we de laatste tien jaar, waar 70% van de zomermaanden als heet bestempeld mocht worden. Dit was in 2019 het geval en zal zich dit jaar herhalen” zegt Jorge Olcina, directeur van het laboratorium voor klimatologie van de universiteit van Alicante.

De watertemperatuur van de Middellandse Zee overtreft reeds de 20 graden en langs de kust van de Costa Blanca is de temperatuur van het zeewater al tussen anderhalve en drie graden hoger dan normaal in deze tijd. “Dit verhoogt het risico op stormen met hevige regenval op het einde van de zomer of het begin van de herfst, als de koude winden komen aanzetten en een gota fría, die afgelopen jaar voor enorme schade zorgde, kan zich dit jaar herhalen” verklaart Samuel Biener, klimatologisch expert van Meteored en onderzoeker van het laboratorium voor klimatologie van de universiteit van Alicante.

Maar ook andere Spaanse gebieden zullen niet ontsnappen aan de hitte, vooral dan Extremadura, de vallei van de Guadalquivir, het westen van Castilla-La Mancha, gebieden van Ávila of Salamanca en de Balearen. April was reeds warm voor deze maand en bracht veel regen, behalve in het gewest Vega Baja in het zuiden van de provincie Alicante.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Macro-urbanisatie Lliber voor Europees Parlement

De nieuwe urbanisatie op het grondgebied van Lliber waar het laatste jaar heel veel om te …