Home Nieuws Weg van het meesterwerk

Weg van het meesterwerk

3 minuten (lectuur)
1,065

Thomas Vanderveken in het spoor van de Vlaamse Meesters.

Een tijdje geleden kregen ze in Madrid een TV-ploeg over de vloer om een documentaire serie te maken voor Canvas over de Vlaamse meesters Rubens, Breugel en Van Eyck.

In de serie ‘Weg van het meesterwerk’ maakt Thomas Vanderveken een historische roadtrip in het spoor van drie wereldberoemde werken van de Vlaamse Meesters Pieter Bruegel, Peter Paul Rubens en Jan Van Eyck. De schilderijen werden in Vlaanderen gemaakt, maar hangen nu in musea in verre landen. Hoe zijn ze daar terechtgekomen? Om dat uit te vissen, reist Thomas ze achterna: door heel Europa en nog verder, en dwars door de geschiedenis. Zo reconstrueert hij hun fascinerende verhaal.

De drie uitzendingen zijn elke keer te zien op Canvas op woensdag om 21.20 u.:

  • “Bruegel – De Korenoogst”: woensdag 4 september
  • “Rubens – Diana en haar Nimfen maken zich klaar voor de jacht”: woensdag 11 september
  • “Van Eyck – Arnolfini Portret”: woensdag 18 september (in deze uitzending werd er in Madrid gefilmd)

Vanaf 4 september is de serie ook online te zien op VRT NU

Reis door de geschiedenis

Het is onvoorstelbaar welke toevalligheden en onverwachte wendingen de weg van deze meesterwerken doorheen de geschiedenis hebben bepaald. In de loop der eeuwen gingen ze van hand tot hand. Ze werden verkocht, geschonken, geërfd of zelfs geroofd. Ze overleefden heel wat barre avonturen: van oorlogen, machtswissels en de veroveringen van Napoleon, over de gasaanvallen in Ieper en de kunstroof door de nazi’s, tot spionage en intriges. Uiteindelijk kwamen ze terecht in privécollecties van schatrijke verzamelaars en aan de muren van de grootste musea ter wereld. Thomas ontmoet onderweg historici, kunstkenners en andere experten, schilders en nazaten van vroegere eigenaars. Zij helpen hem de knopen in de geschiedenis te ontwarren. Zo werpt Weg van het meesterwerk een nieuw licht op de mooiste werken van Vlaamse Meesters.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…