Wederom Fiscale Hervormingen, de BTW
� Yves Sirejacob
Yves Sirejacob Op vrijdag 13 juni heeft de regering nogmaals een indrukwekkend pakket hervormingen en besparingen aangekondigd, die toch wel wat impact hebben op het dagelijkse leven.

Op 14 juni werd een groot deel van dit nieuwe pakket gepubliceerd in het Spaanse Staatsblad (Bolet�n Oficial del Estado) waar we er hier een paar van bespreken. Omdat de maatregelen wekelijks wijzigen, schrijf ik deze column uiteraard onder voorbehoud van nieuwe wijzigingen of aanpassingen.

Maandenlang werd door de regering aangekondigd dat de BTW niet zou worden verhoogd. Eerste minister Rajoy is echter bezweken onder de druk van de Europese Unie, en keurde dus toch een verhoging goed.

Hier overlopen we de verschillende BTW tarieven en bespreken we de impact van de wijziging.
IVA superreducido of zeer beperkte BTW
Basisproducten worden belast aan 4%. Onder basisproducten mogen o.a. de volgende producten verstaan: brood, bloem, groenten, fruit, kazen, eieren etc. Ook boeken, kranten en de meeste medicijnen worden aan dit gunstig tarief belast. Dit gunstig tarief blijft grotendeels ongewijzigd.
Wat met de gunstmaatregel met betrekking tot nieuwe woningen?
Enkele maanden terug hebben we het gehad over de gunstmaatregel waarbij de verkoop van nieuwe woningen kan genieten van het BTW tarief van 4% als de woning wordt aangekocht v��r jaareinde. 31 december 2012 is de einddatum van deze gunstmaatregel.

Deze maatregel wordt volgens huidige berichten van de regering behouden.

Let op, vanaf 1 januari 2013 is ook voor nieuwbouw weer het gebruikelijke tarief van toepassing, dat vroeger 8% bedroeg, en vanaf nu verhoogd wordt naar 10%, wat we verder bespreken.
IVA reducido of beperkte BTW
Het oude tarief van 8% werd verhoogd naar 10%.

Dit tarief is o.a. van toepassing op verbouwingen (onder strikte voorwaarden) en wordt dus, zoals eerder vermeld, van toepassing op de verkoop van nieuwe woningen als de uitzonderingsmaatregelen van 4% verloopt eind dit jaar.

Ook restaurantbezoek wordt voortaan aan 10% belast.
IVA general of algemeen BTW tarief
Dit tarief bedroeg 18% en wordt nu verhoogd naar 21%.

Dit is van toepassing op het overgrote deel van dienstverlening en verkoop van goederen in Spanje.
Wanneer treedt deze wijziging in werking?
De BTW verhoging geldt vanaf 1 september. Dus alle dienstverlening of verkoop die plaatsvindt vanaf die datum zal duurder worden. Als je dus van plan bent iets aan te schaffen, doe het dan nog v��r die datum.

juli 2012


Yves Sirejacob, zaakvoerder van Sirejacob Legal & Tax Spain, is in Belgi 15 jaar als advocaat ingeschreven geweest, en 8 jaar aan de Spaanse Balie. In 2012 werd hij opgenomen op de lijst van ere-advocaten van de Balie te Gent. In de loop van februari 2016 werd hij benoemd als Belgisch Ereconsul in Spanje.

Sirejacob Legal & Tax organiseert in Vlaanderen doorlopend seminaries met betrekking tot aankoop van vastgoed in Spanje en erfrecht in Spanje. Meer informatie via: www.sirejacob.com/nl/seminars.

Verder participeert en sponsort Sirejacob Legal & Tax de "Spanje Infodagen" in België. Meer informatie via www.expobeurs-spanje.com