stan lauryssens
De middencirkel
� Stan Lauryssens
Ik ben geen voetbaldier en toch stond ik ooit op de middencirkel van Real Madrid, met mijn armen hoog in de lucht alsof ik persoonlijk de Copa Mundial had gewonnen, hoewel ik geen bal had geraakt. Het moet in '72 of '73 van de vorige eeuw zijn geweest. Op kosten van een Vlaams weekblad verbleef ik enkele dagen in Madrid - mijn eerste bezoek aan Spanje, indien ik me goed herinner - om Günther Netzer te interviewen, die van een kleine Duitse club was getransfereerd naar het grote Real Madrid. Ik was een flinterdun mannetje, 1 meter 61, schoenmaat 38, je kon me zo wegblazen. Ik had ook lang haar, niet tot op mijn schouders, maar toch � Ik sprak geen Spaans in die tijd en mijn Duits was niet om over naar huis te schrijven, maar op de een of andere manier stuntelde ik mij door het interview, in de kleedkamer van Estadio Santiago Bernabeu, en toen Netzer werd weggeroepen voor zijn presentatie aan de socios als nieuwe speler van Real Madrid, liep ik als een klein kind achter hem aan door de donkere spelerstunnel naar de zonovergoten middencirkel terwijl uit de tribunes een oorverdovend gekrijs opsteeg, uit wel vijftienduizend kelen tegelijk, alsof er een bom was ontploft.

'Die mensen hier, dat zijn alle vijftienduizend taxistas of taxichauffeurs van Madrid,' fluisterde Netzer me toe. 'Zij mogen gratis in het stadion telkens wanneer een nieuwe speler wordt voorgesteld. Op dit ogenblik rijdt in Madrid geen enkele taxi.'

taxisIk had nooit gevoetbald, mijn sport was hengelen op voorn en baars en snoekvissen in de winter en die ene keer dat ik voetbalschoenen aantrok, voor een match tussen twee journalistenploegen, kreeg ik een bal tegen mijn hoofd en lag veertien dagen buiten westen. Ineens stond ik op de middencirkel van Real Madrid, aan de zijde van G�nther Netzer, en stak triomfantelijk mijn armen in de lucht en groette het publiek en dacht aan het fantastische stuk dat ik voor mijn weekblad zou schrijven.
Mijn vliegtuig naar Brussel vertrok anderhalf uur later.
Natuurlijk miste ik mijn vlucht, er reed die middag geen enkele taxi in Madrid.

Lees ook: